hr

Pozivamo Vas na on-line panel raspravu pod naslovom “Između sjećanja i zaborava” u utorak 31. Svibnja 2022. Od 14:30 – 16:00.

U uvodnom dijelu panela uvodničari će predstaviti situaciju Spomen područja Jasenovac i potrebu osnaživanja jedine institucije u Hrvatskoj koja se sustavno brine o nasljeđu Drugog svjetskog rata, nakon čega će slijediti predstavljanje biografije Brune Pristera, preživjelog zatočenika koji je u razdoblju holokausta bio interniran u nekoliko logora za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Na panelu će govoriti:

Ivo Pejaković – ravnatelj Spomen-područja Jasenovac

Aneta Vladimirov – Srpsko narodno vijeće, članica Savjeta spomen-područja Jasenovac

Thomas Porena –  istraživač, Topografia per la storia

Raspravu će moderirati Vesna Teršelič voditeljica Documente.

Drugi dio panela posvećen unaprjeđenju suradnje između spomen područja, obrazovnih institucija i muzeja će biti održan u prvim danima srpnja 2022.

Panel je dio projekta „Between memory and oblivion: WWII places of memory”, koji je razvila Documenta u suradnji s partnerima: MMH Dachau i Sveučilište u Regensburgu (Njemačka), Associazione 4704 i Topografia per la storia (Italija), Zavod APIS i Socialna Akademija (Slovenija), kako bi potaknuli raspravu o sjećanjima na Drugi svjetski rat (bivši koncentracijski logori, prisilni rad, stratišta, zatvori, otpor…) i strategijama suprotstavljanja zaboravu ovih mjesta, kao i priča žrtava i preživjelih, s kojima se često suočavamo.

Projekt podržava Europske Unije, kroz programa Europa za građane.

Molimo vas da se prijavite na: https://forms.gle/KXJ8R8jWeGR3mqhV7

Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/82876497875