hr

Prije 77. godina na današnji datum, 22. travnja 1945. uz povik Ante Bakotića “Naprijed drugovi!” krenuo je proboj iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u kojem je sudjelovalo oko 600 logoraša. Trčali su prema slobodi dok je po njima pljuštala kiša, ali i meci ustaških mitraljeza koji su rušili prijatelje oko njih. U dva odvojena proboja preživjela su samo 102 logoraša, 90 iz Ciglane i 12 iz Kožare.

Ante Bakotić bio je dio grupe od desetak zatvorenika logora Jasenovac koji su osmislili plan proboja iz logora. Na taj korak odlučili su se nakon što su dan prije likvidirane sve zatvorene žene te su vjerovali da su oni sljedeći na redu.

Ako uzmemo u obzir da je u logoru bilo još zatvorenika koji nisu krenuli u juriš, dolazimo do brojke od 1200-1300 logoraša koji su 22. travnja bili u logorima Ciglana i Kožara. Prema tome, preživio je tek svaki dvanaesti ili trinaesti zatvorenik.

Koncentracijski logor Jasenovac postojao je 1337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Danas su počast žrtvama odali predstavnici Antifašističke lige, čija je članica i Documenta. No ni ove godine nisu sudjelovali na službenoj komemoraciju sa Vladom RH. Zoran Pusić je pojasnio: „Odluka da ne idemo na službenu komemoraciju u Jasenovac ni 2016., kad je ta odluka donesena, a ni sada nije bila laka. Činjenice o ustaškom režimu i o logoru Jasenovac nama su poznate. Ali potrebna je promjena u javnom mnijenju današnje Hrvatske prema tim činjenicama, promjena u obrazovanju i stavu mladih ljudi. Jer ovdje se ne radi o prošlosti, nego o budućnosti.“

Zbog nedonošenja zakona kojim bi se kažnjavala upotreba ustaškog znakovlja i simbola, incidenti poput nedavnog u Splitu na dan proglašenja NDH, uglavnom ostaju nekažnjeni. Zato je Koordinacija židovskih općina Hrvatske poručila da neće sudjelovati na ovogodišnjoj komemoraciji 22. travnja. U Jasenovac će ići 28. travnja 2022., kada se obilježava Jom Hašoa, židovski Dan sjećanja na žrtve holokausta. Pridružit će im se i predstavnice i predstavnici Documente.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću