hr | en

Danas je dvadesetpeta godišnjica zločina u Ahmićima. U tome srednjobosanskom mjestu su pripadnici Četvrte bojne Vojne policije HVO-a i Jockeri, postrojba za posebne namjene navedene policije, ujutro 16. travnja 1993. godine pobile 116 civila, od kojih 32 žena i 11-ero djece. Najmanja beba imala je samo tri mjeseca. Neki počinitelji, ponajprije zapovjednici, zločina u Ahmićima osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, a pojedini od njih su u zatvor dospjeli tek nakon dugotrajnoga skrivanja u kojemu su imali logističku i drugu pomoć izvjesnih državnih organa.

/

U mjestu Trusina, koje se nalazi 20-ak kilometara od Konjica, 16. travnja 1993. ubijeno je 19 civila i trojica zarobljenih pripadnika HVO-a. Za ovaj ratni zločin pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđeno je više osoba, a suđenje jednom od optuženih je u tijeku. Na poziv Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic, kao organizatora komemoracije, ratni veterani prisustvovat će komemoraciji stradalim. Organizatori dolaska veterana iz Centra za nenasilnu akciju ističu da će se prisutnošću na komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije BiH, VRS-a, VJ i JNA, podsjetiti njihova stradanja i poslat  poziv nadležnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju.

U siječnju 2018. predstavnici organizacija civilnog društva iz Hrvatske i drugih zemalja okupljeni u Koaliciji za REKOM tijekom posjeta Ahmićima i Trusini podsjetili su  se stradanja svih žrtava zločina u BiH.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću