hr

Položili smo cvijet u spomen na ubijene u  osvetničkom napadu 2. i 3. svibnja 1995. na Zagreb i druga mjesta. U napadu je upotrebljeno oružje koje je odredbama međunarodnog prava zabranjeno za korištenje u oružanim sukobima (tzv. zvončići).

Prvostupanjska presuda u kaznenom postupku protiv Milana Martića i Milana Čeleketića za raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog donesena je 5. ožujka 2020. Prvooptuženi Milan Martić osuđen je na 7 godina zatvora, dok je II. opt. Milanu Čeleketiću izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora. Obojica optuženika su oslobođeni optužbe za granatiranje Jastrebarskog jer utvrđeno kazneno djelo nije imalo elemente ratnog zločina. 5. srpnja 2023. Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu iz 2020.

Podsjećamo, tijekom dva napada na Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995., smrtno je stradalo 7 osoba (Mutevelić Ana, Dračić Damir, Krhen Stjepan, Kovač Ivanka, Brodar Ivan, Markulin Ivan, Skračić Luka), dok je 213 ozlijeđeno, a od toga 98 građana je zadobilo teške tjelesne povrede. Gotovo svi su bili civili, a među njima je bilo i djece. Tijekom napada na Karlovac desetak osoba je zadobilo lakše, ali i teže tjelesne ozlijede. Bilo je i materijalne štete. Osuđeni su kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinili uz potporu vojnog vrha Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Milan Martić, bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine je odlukom Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2008. godine pravomoćno osuđen na 35-togodišnju zatvorsku kaznu za zločine počinjene u Hrvatskoj, između ostalog, i za raketiranje Zagreba. Nakon spoznaje da tužiteljstvo MKSJ-a neće optužiti Milana Martića za granatiranje Karlovca i Jastrebarskog, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podignulo optužnicu za ta kaznena djela. Istom optužnicom drugooptuženi Milan Čeleketić, tadašnji zapovjednik tzv. “Glavnog štaba Srpske vojske Krajine“ (SVK), teretio se za granatiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog.