hr

Na današnji dan prije 30. godina u zoru je počela akcija Hrvatske vojske i policije ,,Medački džep”, čiji je vojni cilj bilo osiguravanje Gospića. Od početka operacije do okončanja i povlačenja s osvojenih položaja 17. rujna 1993., ubijani su, zlostavljani i masakrirani civili i ratni zarobljenici pretežno srpske narodnosti.

Pripadnici hrvatskih postrojbi zločine su počeli činiti već prvog dana akcije. Većina žrtava ubijena je za vrijeme akcije, a sela Počitelj, Čitluk i Divoselo potpuno su spaljena i opljačkana prilikom povlačenja postrojbi. Kanadski bataljun je u svom opsežnom izvještaju napisao da je u trenutku ulaska njihovih pripadnika Čitluk bio sravnjen sa zemljom, a između Ličkog Čitluka i Strunića svaka kuća je bila spaljena ili sravnjena sa zemljom.

Prosvjedujemo što su i ovaj puta u obilježavanju godišnjice operacije predstavnici Vlade RH spomenuli samo stradale pripadnike Hrvatske vojske i policije, propustivši izraziti žaljenje zbog žrtava i spaljenih sela. Pamtimo žrtve i povodom godišnjice objavljujemo studiju slučaja čiji je autor novinar i publicist Tihomir Ponoš.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.