hr

Pozivamo vas na prezentaciju preliminarnih rezultata istraživanja ”Ljudski gubici 1991.-1995. u Hrvatskoj” za područje Sisačko-moslavačke županije, uz predstavljanje kampanje ”Pamtimo sve žrtve”, koja će se održati u srijedu 13. prosinca 2023. u 11:00, u Hotelu Panonija u Sisku (Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 21, Sisak).

Nakon prve prezentacije podataka za područje Sisačko-moslavačke županije u prosincu 2017., pristupili smo reviziji podataka te objavljujemo novu verziju preliminarnog popisa osoba koje su imale prebivalište ili stradale na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno u općinama prema popisu stanovništva iz 1991. godine, a koje se poklapaju sa ovom županijom.

Budući da kvaliteta podataka dostupnih za pojedine žrtve i stradalnike izrazito varira uslijed nedostatka ili nepouzdanosti izvora, potrebna nam je svaka pomoć da popis poboljšamo: bilo dodavanjem detalja, bilo ispravljanjem grešaka. Raspolažete li bilo kakvom informacijom, želite li nadopuniti podatke, molimo vas da nam se javite na jedan od naših kontakata. Vaš će identitet biti zaštićen.

Podsjećamo da ni više od trideset godina od početka rata 1991., u Hrvatskoj ne postoji jedinstveni i javno dostupan popis ubijenih i nestalih osoba s prebivalištem na području Republike Hrvatske. Radi se o civilizacijskoj obavezi kojom se odaje počast žrtvama, a ujedno se pokušava stvoriti realan i činjenično utemeljen pregled njihovih stradanja.

Istraživanje ljudskih gubitaka dugogodišnji je program Documente usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, kojim se nastoji pružiti faktografska osnova za razumijevanje rata u Hrvatskoj. Utvrđivanje podataka također je i dokumentarna osnova našeg javnog zalaganja za dijalog o prošlosti i jačanje pretpostavki za izgradnju održivog mira. Od 2009. godine proveli smo više od 7500 intervjua na terenu, uz sakupljanje, analizu i usporedbu podataka iz izvora različite provenijencije. Rad na terenu provodi se sa svjedocima među koje spadaju i očevici zločina, kao i najbliže osobe poginulih i nestalih. Na toj odgovornoj i vremenski zahtjevnoj zadaći u Documenti trenutno rade samo dvije terenske istraživačice.

Na predstavljanju će govoriti:

Vesna Teršelič, voditeljica Documente
Nikola Mokrović, koordinator programa istraživanja i dokumentiranja, Documenta
Nikola Puharić, predstavnik Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća
Jurica Vitković, istraživač, Documenta

________________

*Na fotografiji: Mjesto na kojem je pronađeno tijelo civilne žrtve koja je nakon brutalnog ubojstva zakopana na obližnjem imanju, livadi zvanoj Slatina, 150 metara od kuće. Tijelo je pronašla kćer 1996. godine nakon čega je izvršena ekshumacija. Mjesto Graberje (Petrinja), godina događaja: 1992.

________________

Pozivamo vas da podržite kampanju “Pamtimo sve žrtve” te doprinesete dokumentiranju sudbine ubijenih i nestalih u ratu u Hrvatskoj.

I ovom prilikom pozivamo članove obitelji, prijatelje i sve one koji su poznavali žrtve ili znaju nešto o njihovom stradanju, da nam se jave, kako bismo sastavili što cjelovitiji i vjerodostojniji popis žrtava.

Više informacija o kampanji nalazi se na platformi GoGetFunding putem koje možete uplatiti svoju donaciju: https://gogetfunding.com/pamtimo-sve-zrtve/


 

Crowdfunding kampanja ‘’Pamtimo sve žrtve’’ provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo.

#PamtimoSveŽrtve #acfcroatia