hr

Documenta sustavno radi na dokumentiranju ubijenih i nestalih u ratu u Hrvatskoj od 2009. godine. Istraživanje provodimo metodologijom razvijenom na temelju međunarodnih standarda i dobrih praksi. Metodologija kojom utvrđujemo identitet žrtava i okolnosti njihovog stradanja razvijena je zajedno s Istraživačko dokumentacionim centrom iz Sarajeva i Fondom za humanitarno pravo iz Beograda koji rade komplementarna istraživanja u BiH, Srbiji i na Kosovu.

Istraživanje ljudskih gubitaka obuhvaća prikupljanje, analizu i arhiviranje raznorodne dokumentacije koja donosi informacije o stradalima i nestalima na području Hrvatske. Za tu svrhu Documenta raspolaže s infrastrukturom koja omogućava obrade velikih količina podataka. U bazi podataka izrađenoj posebno za potrebe našeg istraživanja, trenutno se nalazi 39.321 dokument. Analizom tih dokumenata, naši istraživači i istraživačice utvrđuju identitet ubijenih i nestalih, prikupljaju osobne podatke o svakoj žrtvi te utvrđuju vrijeme, mjesto i okolnosti stradanja. Od početka istraživanja do sada, analizirali smo dostupne popise službenih tijela, monografije te obilje sudske i administrativne dokumentacije. Kod analize dokumenata uspoređujemo što veći broj izvora kako bi detektirali netočnosti i kontradiktorne informacije.

Dodatnu provjeru i dopunu unaprijed prikupljenih podataka vrše naše istraživačice na terenu. Od 2009. godine do sada, proveli smo 8114 intervjua s pojedinim svjedocima, prešavši desetke tisuća kilometara terena diljem Hrvatske. Intervjue provodimo prema upitniku izrađenom u svrhu dokumentiranja ljudskih gubitaka čija struktura prati razvijenu bazu podataka. Tijekom istraživanja održali smo i veliki broj sastanaka s nizom odgovornih osoba, predstavnika lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti te različitih institucija.

Naš istraživanje temelji se na načelu nepristranog i jednakog tretiranja svih osoba stradalih i nestalih u ratu. Utvrđivanje identiteta i okolnosti stradanja vrši se prema istim istraživačkim kriterijima za svaku žrtvu. Za svaku osobu nastojimo prikupiti i analizirati što veći broj neovisnih izvora. Ukoliko za određenu žrtvu nemamo minimalno tri neovisna izvora, takve podatke smatramo nepotvrđenima.

Kod objave podataka o ubijenima i nestalima pratimo geografsku raspodjelu teritorija Hrvatske po županijama. Objavu podataka vršimo u dva koraka, pri čemu prvo objavljujemo preliminarne podatke za određeno područje, a po analizi dodatno prikupljene dokumentacije objavljujemo revidirane i nadopunjene podatke.

U sklopu crowdfunding kampanje “Pamtimo sve žrtve” objavili smo revidirane podatke za Dubrovačko-neretvansku i Sisačko-moslavačku  županiju. Budući da kvaliteta podataka dostupnih za pojedine žrtve izrazito varira uslijed nedostatka ili nepouzdanosti izvora, potrebna nam je svaka pomoć da popis poboljšamo: bilo dodavanjem detalja, bilo ispravljanjem grešaka. Raspolažete li bilo kakvom informacijom, želite li nadopuniti podatke, molimo vas da nam se javite na broj 014572398 ili na e-mail kontakt@documenta.hr

____________________

Pozivamo vas da podržite kampanju “Pamtimo sve žrtve” te doprinesete dokumentiranju sudbine ubijenih i nestalih u ratu u Hrvatskoj.

Više informacija o kampanji nalazi se na platformi GoGetFunding putem koje možete uplatiti svoju donaciju: https://gogetfunding.com/pamtimo-sve-zrtve/


 

Crowdfunding kampanja ‘’Pamtimo sve žrtve’’ provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo.

#PamtimoSveŽrtve #acfcroatia