hr

Civilne žrtve rata su sve osobe koje su pojedinačno ili unutar skupine pretrpjele određenu štetu i zaslužuju pravdu. Štetom se nazivaju fizičke i mentalne povrede, emotivna patnja, materijalni gubici ili druge ozbiljne povrede njihovih prava putem akata ili propusta koji predstavljaju teška kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima ili ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava. Pojam žrtve uključuje i članove uže obitelji ili štićenike neposredne žrtve.

Civilne žrtve u fokusu su Documentinog rada. Osim pravne i stručne pomoći, veliki dio aktivnosti odnosi se na zagovaranje zakonskih rješenja, informiranje i senzibiliziranje javnosti te direktan kontakt i pomoć tijekom terenskih istraživanja.

U nastavku pogledajte intervjue Katarine Bešlić, Ive Radić i Marice Šeatović nastale povodom kampanje ”Pravda za žrtve” prilikom donošenja Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. (Više detalja nalazi se ovdje: https://documenta.hr/pravda-za-zrtve/

________________

Katarina Bešlić svjedokinja je ratnih zbivanja u Petrinji i civilna žrtva rata. Spletom okolnosti uspjela je pobjeći iz grada i tako se spasiti, dok su njezini roditelji, ugledni stomatolozi, ostali zarobljeni u vlastitom podrumu iz kojeg su odvedeni i ubijeni 6. siječnja 1992. Ubijeni su samo zato što su bili hrvatske nacionalnosti.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=iHefJ_KhxDI

Marica Šeatović supruga je ubijenog Mihajla Šeatovića koji je stradao zajedno sa susjedima Mišom i Sajkom Rašković te Ljubanom Vujićem. Iako su bili nenaoružani civili, ubijeni su zbog svoje srpske nacionalnosti. Usprkos proživljenoj tragediji i gubitku supruga, Marica Šeatović do danas nastavlja borbu za istinu i pravdu, kao predsjednica Udruženja “Protiv zaborava”.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=pHZxMAUKnqg

Iva Radić traži svoga oca Milana Miju Radića koji je 8. studenoga 1991. godine odveden iz prostora tvrtke “Velepromet” u Vukovaru u smjeru Negoslavaca, od kada mu se gubi svaki trag. Milan Mijo Radić bio je civil hrvatske nacionalnosti oženjen za suprugu srpske nacionalnosti te je odveden iz “Veleprometa” od strane pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=S6hQvC9dMCQ

________________

Pozivamo vas da podržite kampanju “Pamtimo sve žrtve” te doprinesete dokumentiranju sudbine ubijenih i nestalih u ratu u Hrvatskoj.

Više informacija o kampanji nalazi se na platformi GoGetFunding putem koje možete uplatiti svoju donaciju: https://gogetfunding.com/pamtimo-sve-zrtve/

*Na fotografiji: Bunar u kojem je pronađeno tijelo civilne žrtve rata koja je prije ubojstva silovana. Mjesto: Donji Skrad, godina događaja: 1995.

________________

Crowdfunding kampanja ‘’Pamtimo sve žrtve’’ provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo.

#PamtimoSveŽrtve #acfcroatia