hr

Mjesta koja čekaju / Ana Opalić

Na jučerašnjem  komemoriranju i obilasku lokacije bivšeg ustaškog koncentracijskih logora Jadovno iz sustava Gospić-Jadovno-Pag, u kojima su tijekom ljeta 1941. ubijane uglavnom osobe srpske i židovske nacionalnosti, predstavnici Srpskog narodnog vijeća te saborski zastupnici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi poslali su poruke sjećanja. Obilježavanju je nazočio i ravnatelj Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković. Danas su Jadovno posjetili i predstavnici Koordinacija židovskih općina RH.

Na današnji dan sjećamo se kako su prvi logoraši stigli u uvalu Slana, na otoku Pagu 24. lipnja 1941.

Podsjećamo na inicijativu za ponovno postavljanje spomen ploča u uvali Slana. Taj spomenik žrtvama ustaškog logora smrti uništen je tri puta. Prvi je puta ploča postavljena 1975., a uništena 1991; obnovljena je od strane strane Srpskog narodnog vijeća i Židovske općine Zagreb 2010., kada je potrajala tek dva dana. Ponovno je postavljena 2013. godine i nakon toga uništena za nekoliko dana. Svaki puta su izostale reakcije nadležnih organa, koji su dužni štititi baštinu i sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.

U vrijeme predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust predstavnici Židovske općine Zagreb, Srpskog narodnog vijeća i Documente uputili smo prijedlog teksta spomen ploče gradonačelniku Novalje.

Pozivamo gradonačelnika Novalje Ivana Dabu, da  se što prije očituje o predloženom tekstu spomen ploče kako bi dao svoj doprinos suprotstavljanju osporavanju činjenica o zločinima počinjenima u logorima na Pagu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću