hr

Mislimo na ubijene, posebno na porodice 30 žrtava srebreničkog genocida koje danas ispraćaju okupljeni na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Njihova nekompletna tijela pronađena su u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali i prebacivali kako bi prikrili tragove zločina. Među njima su četiri maloljetnika od kojih je najmlađi bio petnaestogodišnji Elvir Salčinović.

Na današnji dan prije 28 godina počeo je zločin u kojem su pripadnici jedinica Vojske Republike Srpske predvođeni Ratkom Mladićem, pravomoćno osuđenim na doživotni zatvor, ubili više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, uz devedesetak žena.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su sahranjeni posmrtni ostaci 6.721 žrtva genocida. Još se traga za gotovo 1.000 žrtava genocida. Obitelji žrtava zločina sve teže podnose pokušaje umanjivanja zločina i nastavljaju pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna.

Danas mislimo i na iskrivljavanje činjenica o genocidu u Srebrenici i pitamo se koliko će optužnica podići Tužiteljstvo BiH zbog poricanja, grubog umanjivanja ili pokušaja opravdavanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina.

Pozdravljamo najavu izmjena i dopuna Zakona o zabrani negiranju genocida od strane Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Založio se i za snažniju podršku Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari kako bi mladi naraštaji saznali informacije o uzrocima i posljedicama genocida u Srebrenici.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.