hr | en

Slijedom priprema za najavljeno usvajanje deklaracije o „Oluji“ obraćamo se zastupnicima i zastupnicama Hrvatskog sabora Otvorenim pismom.  

Mada nismo upoznati sa sadržajem Prijedloga deklaracije smatramo da Hrvatski sabor, čija je ustavna zadaća donošenje zakona i kontrola izvršne vlasti, nije mjesto na kojem se donose akti deklarativne naravi. Načelno se protivimo metodi donošenja deklaracija u Hrvatskom saboru, koja za očiti cilj ima kreiranje propisanog odnosa prema događajima iz prošlosti i nedvojbeno potiče jednoumlje kojemu se protivimo. 

Deklaracijom se ma koliko to željeli njezini inicijatori, niti treba niti može jednom za svagda utvrditi jedna istina o ratu. Stoga se, umjesto propisivanja činjenica, zalažemo za utvrđivanje činjenica. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da deklaracije u najboljem slučaju ne pomažu, a u najgorem slučaju otežavaju posao svih čiji je posao utvrđivanje činjenica o ratnim zbivanjima, istražnih sudaca, državnog odvjetništva, dokumentarista i  povijesničara, jer upisanim političkim prosudbama ograničavaju prostor za upotrebu pravosudnih i znanstvenih metoda.  

Usvajajnje deklaracije o Oluji poslalo bi signal da se najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj još uvijek ne želi odreći selektivnog pristupa činjenicama pa pozivamo zastupnike i zastupnice da pokažu političku zrelost i prepuste utvrđivanje činjenica nadležnim institucijama.

Predlažemo da zastupnici i zastupnice pridonesu procesu suočavanja s prošlošću nedvosmislenim iskazivanjem političke i stvarne volje za utvrđivanjem svih činjenica, posebice podataka o svim žrtvama i stradalnicima, konkretnim zakonskim aktima o dokumentiranju i financiranju dodatnih istraživanja.

Vesna Teršelič
Voditeljica Documente