hr | en

U ponedjeljak, 18. veljače, oko 22 sata, nepoznate osobe  bacile su zapaljenu baklju na sjedište Fonda za humanitarno pravo nakon završetka demonstracija protiv neovisnosti Kosova u Beogradu. Policija nije osigurala sjedište ove organizacije iako je to od njih unaprijed zatraženo.

Pojedini mediji i političari u Srbiji otvoreno pozivaju na nasilje prema Nataši Kandić, izvršnoj direktorici Fonda za humanitarno pravo.  Dnevni list Politika je 24. 2. 2008. prenio izjavu Velimira Ilića, ministra za infrastrukturu kojom  traži zatvaranje Nataše Kandić i drugih boraca za ljudska prava riječima: ”Pozivam nadležne organe da pohapse taj ološ koji bruka ovu Srbiju godinama”. Neki mediji svakodnevno pozivaju građane da poduzmu konkretne mjere protiv ”izdajnika”, pa je Nataši Kandić zabranjen ulaz u pojedine prodavaonice i restorane, a na ulici joj prilaze ljudi i prijete, ponavljajući riječi ministra Ilića.

Nataša Kandić dobitnica je niza međunarodnih priznanja – nagradu Human Rights Watch dobila je 1993., a odlukom predsjednika Republike Hrvatske 2006.  godine je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske “za zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota kroz sudjelovanje u mnogim humanitarnim aktivnostima”.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova,  u Srbiji je povećan broj prijetnji aktivistima za ljudska prava, te humanitarnim i mirovnim organizacijama, a napadi na njih stižu kako iz medija tako i iz redova vlasti.

Osuđujemo svako pozivanje na nasilje, pogotovo kad dolazi od predstavnika vlasti, te ovim pismom pozivamo Predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića da javnosti uputi  nedvojbenu poruku kojom će  zaštititi aktiviste za ljudska prava. Vlasti u Srbiji pozivamo da garantiraju pravo na rad svim organizacijama za ljudska prava kao i sigurnost svih građanki i građana. Pozivamo i Predsjednika RH Stjepana Mesića, Premijera Ivu Sanadera te Predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića da se oglase te izravno i kroz organizacije kao što su OESS i Vijeće Evrope zatraže zaštitu aktivista za ljudska prava.

Vesna Teršelič, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb
Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava, Zagreb
Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek