hr | en

U prošlotjednoj polemici u medijima između Vesne Pusić koja je zatražila ostavku Ministra unutrašnjih poslova i političara Vlade RH, potonji su ponovo pokazali slabo prikrivenu ambivalentnost spram ustaštva. Bez obzira na to što je Vlada, kako kaže Jadranka Kosor, nebrojeno puta nedvosmisleno osuđivala ustaštvo, ni Vlada RH ni SDP nisu te osude na riječima potkrijepili primjerenim pravnim postupcima. 

Nakon što je Thompsonovom pozdravu „Za dom spremni!“ na Trgu Bana Jelačića kumovao SDP, kroz neshvatljivu odluku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da podrži i financira održavanje koncerta, sada vlada HDZa sa svojim koalicijskim partnerima pokazuje odlučnost na krivom mjestu u krivo vrijeme, suspenzijom inspektora Gašparca odmah pošto je podnio prijavu zbog pozivanja na najgore oblike nasilja. Očevidno je kakvi se zaključci nameću iz sljedećih činjenica: u organizaciji grada na glavnom zagrebačkom trgu održan je koncert na kojem je pjevač koristio ustaški pozdrav, a neki su od slušatelja nosili ustaške odore i zazivali ubijanje Srba. Inspektor koji je nakon nekoliko dana podnio kaznenu prijavu je suspendiran.

Odluke poput omogućavanja pozdravljanja ustaškim pozdravom pred tisućama okupljenima u središtu Zagreba i suspendiranja jedinog koji je protiv nepoznatih počinitelja postupio u skladu sa zakonom pobuđuju ozbiljne  sumnje u antifašističko opredjeljenje Hrvatske. Da bi drugi vjerovali političarima i političarkama koji su prije nekoliko godina po prvi put osudili ustaštvo, nisu dovoljne samo riječi, već su potrebna i djela.  Dok postupak inspektora Gašparca zaslužuje čestitke jer je osvjetlao obraz Hrvatske, postupak njegovih nadređenih zavređuje da ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević provede o tome hitnu istragu, a ako to nije u stanju – da podnese ostavku ili bude smijenjen.

S poštovanjem, 

Vesna Teršelič
Voditeljica Documente