hr | en

Pred dva dana policija je podnijela prekršajnu prijavu protiv Matije Babića jer je „djelove grba i zastave RH koristio suprotno odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni RH“.

Gotovo istovremeno policija daje izjavu da u „poruci neprimjerenog sadržaja koju je Josip Miljak poslao ravnateljici Spomen parka Jasenovac Nataši Jovičić nisu utvrđeni elementi kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti“ – stoji u Otvorenom pismu kojeg su Goljp i Documenta uputili potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova g. Ranku Ostojiću i glavnom državnom odvjetniku g. Mladenu Bajiću a u povodu prijetnji ravnateljici Jovičić.

Pismo u nastavku donosimo u cijelosti.

U svakoj državi na svijetu postoje radikalni luđaci koji potiču netrpeljivost i nasilje nad „onim drugima“ i koji zagovaraju ideje koje su vodile do najvećih tragedija čovječanstva; u Hrvatskoj to su uglavnom poklonici ustaštva, odnosno neke verzije nacizma.

U zemljama u kojima sloboda i jednakost nisu samo prazne fraze u Ustavu, taj takozvani „ludi rub“ je na marginama politike; društva u kojima takvi pokreti „izlaze iz svojih pivnica“, u pravilu mašući zastavama i trubeći o svom ultradomoljublju i postaju legitimna politička opcija, počinju tonuti u strah, nejednakost i neslobodu.

Policija traži kažnjavanje M. Babića jer je na portalu „Index“ upozorio na sve brojnije simptome koji ukazuju da se takav proces upravo događa u Hrvatskoj, a istovremeno ne prepoznaje „elemente kaznenog djela“  u prijetećem pismu J. Miljaka upućenom Nataši Jovičić u kojem, između ostalih prijetnji, Miljak kaže da je „ona osuđena na izumiranje jer je hrvatska država plaća da širi laži o Jasenovcu“; Miljak otvoreno tvrdi da u Jasenovcu nije bilo ustaških zločina, a ni inače. Pismo završava notornim ustaškim pozdravom i potpisom koji se nalazi na svim službenim ustaškim dokumentima, „Za dom spremni“. 

Takav postupak policije i sam je zabrinjavajući simptom (u najboljem slučaju) autizma na ono što uistinu ugrožava Hrvatsku; sve otvorenije zagovaranje ideja i djelovanja koji su već viđeni u različitim verzijama uspona fašizma.

A oni koji su zabrinuti za hrvatski grb i zastavu trebali bi znati da ti simboli bude i zaslužuju poštovanje samo onda kad asociraju na slobodu, jednakost i pravednost. I da nema boljeg primjera „korištenja grba i zastave RH suprotno odredbama Zakona“ nego kad se, mašući njima, skandira „Za dom spremni“ ili „Ubij, ubij Srbina“.

Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava

Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću