hr | en

Otvoreno pismo Predsjednici RH, predsjedniku Vlade RH i predsjedniku Hrvatskog sabora / Predstavnici najviših političkih institucija RH, prije svega Predsjednica RH, pozvani su na obilježavanje 70. obljetnice pobjede nad nacizmom koja se održava 9. svibnja u Moskvi. Poziv organizatora je odbijen i Hrvatsku će na tom obilježavanju predstavljati hrvatski veleposlanik u Ruskoj federaciji.

Pobjeda nad nacizmom najznačajniji je događaj u 20. stoljeću, a SSSR je u toj borbi podnio najveće žrtve i presudno doprinijeo pobjedi.

To ni na koji način ne opravdava mnoge manje časne političke i vojne poteze te države koje više nema, niti neke manje časne postupke, u zadnjih 70 godina, ostalih članica antihitlerovske koalicije, pa ni današnje akcije Rusije prema Krimu i Ukrajini.

Smatramo da je otvoreno i ustrajno zastupanje vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam i nastao, jedini put da se oružani sukobi i ratovi isključe kao mogući oblik rješavanja konflikta interesa među državama. Ali da danas uopće možemo zagovarati te vrijednosti trebalo je, uz ogromne žrtve, izvojevati pobjedu čija 70. obljetnica se obilježava vojnom paradom ove godine u Moskvi.

Vojna parada možda nije najbolji način obilježavanja pobjede, posebno danas, nad jednim zločinačkim sistemom čiju srž je činila militarizacija društva. Hrvatska Predsjednica mogla bi slijediti primjer njemačke kancelarke Angele Merkel koja neće sudjelovati na paradi ali će položiti vijenac na Grob neznanog vojnika u Moskvi. Pogotovo uzevši u obzir doprinos hrvatskih antifašista pobjedi nad nacizmom i fašizmom. To je dug prema onima koji su vrijednosti antifašizma obranili u prošlosti i zalog da te vrijednosti ponovo ne budu ugrožene u budućnosti.

Antifašistička liga Republike Hrvatske