hr

U sklopu Festivala povijesti Kliofest u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici danas je otvorena izložba „Raseljena sjećanja: o iseljavanju talijanskog stanovništva tijekom i nakon II. svjetskog rata“.  Pripremljena je u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, u suradnji s profesorom Branimirom Jankovićem i studentima kolegija „Javna povijest“ na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na predstavljanju su govorili Vesna Teršelič i Jurica Vitković iz Documente, te Ivan Ćorić i Luka Hranjec, polaznici kolegija „Javna Povijest“.

Vesna Teršelič podsjetila je da do prvih migracija Talijana s hrvatskih područja dolazi već za vrijeme rata, posebno 1944., kada u strahu od osvete mnogi Talijani napuštaju hrvatski teritorij. Nakon završetka rata, migracije su se odvijale u četiri faze, te su trajale sve do 60-ih godina 20. stoljeća.

Jurica Vitković kratko je opisao snimanje u Torinu gdje su o svojim sjećanjima govorili Mario Biasiol, Andor Brakus, Ettore Lenich, Egidio Rocchi i Antonio Vatta. Podsjetio je i na putujuću izložbu ”Raseljena sjećanja” koja je u Zagrebu boravila od 31. siječnja do 21. veljače 2022. godine, a gdje su prikazani dijelovi osobnih sjećanja Andora Brakusa i Antonija Vatte. O putujućoj izložbi možete pročitati više ovdje: https://documenta.hr/novosti/otvorena-izlozba-raseljena-sjecanja/

Izložbu u sklopu Kliofesta možete pogledati do 20. svibnja 2022.

Koncept i tekst pripremili su Tena Banjeglav, Alice Straniero, Vesna Teršelič i Jurica Vitković u suradnji s profesorom Branimirom Jankovićem i studentima kolegija „Javna povijest”: Petar Bešlić, Ivan Ćorić, Luka Hranjec, Marko Kadoić, Ivan Mudrovčić.

Projekt je financirala Europska unija kroz program Europa za građane – Europe for Citizens

Izložba je nastala u suradnji s: Post Bellum – Prag, Documenta – Zagreb, Gendenkstätte Bautzner Straße – Dresden, Ośrodek Pamięć i Przyszłość – Wrocław i Post Bellum SK – Bratislava