hr

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Documenta je organizirala izložbu fotografija snimljenih u koncentracijskim logorima Auschwitz-Birkenau i Jasenovac. Uz veliku posjećenost, izložba je otvorena 25. siječnja u Kući ljudskih prava. Autorice fotografija su profesorica hrvatskoga jezika iz OŠ Ivana Meštrovića Kristina Dilica i kustosica Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac Martina Barešić.

Izložba je, u suradnji s Documentom, postavljena u Kući ljudskih prava uz mogućnost organiziranja radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. Za grupne obilaske molimo vas dogovorite vrijeme posjeta pozivom na telefon 014572398 ili porukom na adresu: tena.banjeglav@documenta.hr Izložba je otvorena do 15. veljače, radnim danom od 10:00 – 17:00. Planirani popratni program izložbe nalazi se u prilogu.

Izložba je otvorena uz uvodne riječi zamjenice šefa Misije i konzulica Države Izrael u Hrvatskoj Hadas Dolev. Dolev je istaknula da je hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust od iznimne važnosti. Konzulica je poručila da je ususret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta važno prisjećati se onoga što smo naučili iz holokausta te je zahvalila Documenti na pozivu na otvorenje izložbe.

Gostima se također obratila predstavnica židovske  nacionalne manjine u Gradu Zagrebu i voditeljica Šoa Akademije Sanja Zoričić Tabaković koja je naglasila da je obrazovanje o holokaustu bitno koliko zbog strašne prošlosti, toliko i zbog budućnosti koja bi trebala biti manje strašna.

Tena Banjeglav iz Documente govorila je o zajedničkim naporima svih uključenih u organizaciji izložbe da povijesne činjenice o holokaustu budu u fokusu formalnom i neformalnom obrazovanju u Hrvatskoj.

Jedna od autorica fotografija, profesorica hrvatskoga jezika Kristina Dilica, pročitala je ulomak iz knjige Branka Šömena “Tišina za oči” te je poručila kako se nada će se više škola pridružiti projektu.

Posebni gost otvorenju bio je i Darko Fischer koji je sam preživio holokaust. Fischer, uvijek otvoren za susrete s mladima, još jednom je našao vrijeme da podijeli svoja sjećanja te je razgovarao s osmom razredom OŠ Ivana Meštrovića koji je također došao na otvorenje izložbe.