hr

Pozivamo Vas na predstavljanje izložbe „Raseljena sjećanja: o iseljavanju talijanskog stanovništva tijekom i nakon II. svjetskog rata“ u utorak, 17. svibnja 2022. od 10.15 do 10.45 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb.

Izložbu organizira Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u suradnji s profesorom Branimirom Jankovićem i studentima kolegija „Javna povijest“ na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na predstavljanju sudjeluju: Vesna Teršelič, Jurica Vitković, Ivan Ćorić i Luka Hranjec

Do prvih migracija Talijana s hrvatskih područja dolazi već za vrijeme rata, posebno 1944., kada u strahu od osvete mnogi Talijani napuštaju hrvatski teritorij. Nakon završetka rata, migracije su se odvijale u četiri faze, te su trajale sve do 60-ih godina 20. stoljeća.

O svojim sjećanjima govore: Mario Biasiol, Andor Brakus, Ettore Lenich, Egidio Rocchi i Antonio Vatta.

Izložbu u sklopu Kliofesta možete pogledati do 20. svibnja 2022.

Festival povijesti Kliofest traje od 17. do 20. svibnja kada posjetiteljice i posjetitelji  mogu pratiti okrugle stolove, tribine te radionice, poslušati veći broj predstavljanja knjiga i nekoliko predavanja, razgledati izložbe i posjetiti prodajni sajam knjiga povijesne tematike na kojemu svoja izdanja izlažu domaći i inozemni nakladnici.

Opširnije na www.historiografija.hr  i www.kliofest.hr