hr

U povodu Dana stradanja i junaštva židovskog naroda – Jom hašoa, u Zagrebu je 27. travnja 2022. otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog terora. Spomenik predstavlja oduzetu prtljagu stradalih, a otkriven je u Ulici kneza Branimira ispred zgrade Hrvatske pošte, na mjestu gdje je u kolovozu 1942. s Glavnog kolodvora oko 800 zagrebačkih Židova deportirano u koncentracijski logor Auschwitz. Stoji uz lokomotivu kojom su uhićeni deportirani u Danicu i druge ustaške logore.

Okupljenima se potresnim riječima obratio Oleg Mandić, preživjeli iz logora smrti Auschwitz naglasivši važnost otkrivanja Spomenika kako se ni nakon osam desetljeća ne bi zatrla sjećanja na žalost i sramotna zbivanja iz prošlosti, te istaknuo da samo sjećanje ne znači živjeti u prošlosti, već da je iskustva iz prošlosti potrebno sačuvati od zaborava i učiniti ih zalogom bolje budućnosti.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izrekao je duboko poštovanje prema desecima tisuća Židova, Srba, Roma, Hrvata i svih drugih koji su mučki ubijeni i progonjeni od strane nacističkog i ustaškog režima naglasivši: „Mora se otvoreno reći da je jedna od zemalja saveznica nacističke Njemačke bila i tadašnja NDH u kojoj se provodilo sustavno ubijanje Židova, uz izravno sudjelovanje ustaškog režima koji joj je bio na čelu.“ Istakao je i: „Svaki spomenik ne treba samo dokumentirati povijest, nego nešto učiniti i za sadašnjost pa i budućnost. Spomenik može biti upozorenje i opomena, ali i pridonijeti informiranju i obrazovanju, osobito mladih, što se to stvarno događalo u Zagrebu i Hrvatskoj za vrijeme ustaškoga režima. Stoga se nadam da ovo mjesto na Glavnom kolodvoru, koje je autentično mjesto deportacije žrtava Holokausta, može postati i trajno mjesto sjećanja te doprinijeti puno tolerantnijoj budućnosti u kojoj i danas nalazimo primjere isključivosti i isključivanja onih drugih i drugačijih. Ovime se jasno ukazuje da se, sjećajući se svih ubijenih Židova za vrijeme nacističkoga režima u Europi, nikako ne zanemaruju sve žrtve ustaškoga režima koje su u mukama ubijane samo zbog svoje etničke ili vjerske pripadnosti, a čiji mnogobrojni potomci i danas žive s nama“.

Spomenik je otkrio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno s Olegom Mandićem, preživjelim zatočenikom logora smrti u Auschwitzu. Grad Zagreb raspisao je, proveo i financirao natječaj i izvedbu spomenika kako bi njegovim podizanjem odao trajnu zahvalnost i počast svim sugrađanima stradalima za vrijeme holokausta i tijekom ustaškog režima NDH. Na natječaju odabrano umjetničko djelo potpisuju kipar Dalibor Stošić i arhitekt Krešimir Rogina.

Svečanosti su prisustvovali preživjeli zatočenici logora, predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Sabora Krešimir Katičić, bivši predsjednici Republike Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović, predstavnici Židovske općine Zagreb i židovskih vjerskih zajednica Bet Israel i Menore, Zagrebačke nadbiskupije, Islamske zajednice u RH, Mitropolije zagrebačke i ljubljanske te Makedonske pravoslavne crkve, udruge antifašista i udruga Roma, predstavnici nacionalnih manjina, diplomatskog zbora i civilnog društva. Na otkrivanju spomenika prisustvovala je i voditeljica Documente Vesna Teršelič.

 

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua