hr

Na Županijskom sudu u Splitu, opt. Nikola Vuletić, zapovjednik vojne policije JNA, za počinjenje ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, osuđen je u odsutnosti na 5 godina zatvora. 

Optuženik je naređivao, ali i sam mučio i nečovječno postupao prema zarobljenim pripadnicima rezervnog sastava MUP-a RH u prosincu 1991. godine.

Optuženik je u svojstvu zapovjednika vojne policije JNA u mjestu Gromača u Dubrovačkom primorju i u Kuparima naređivao vojnicima svoje jedinice da tuku šest zarobljenih pripadnika MUP-a RH, što su ovi i činili udarajući ih rukama i nogama, policijskim palicama i kundacima pušaka u tijelo i glavu, pri tome ih vrijeđajući pljujući i prijeteći da će ih zaklati.

Isto je činio i sam optuženik, koji je zarobljenike prilikom ispitivanja osobno tukao, prijetio i vrijeđao, nanoseći im tako boli i teške patnje, zbog čega je njihovo zdravlje trajno i teško narušeno.

U ovom postupku nije bilo sporno da je tijekom druge polovine mjeseca prosinca 1991. šire područje Dubrovnika bilo okupirano od strane JNA. Iz iskaza svjedoka oštećenika-žrtvi proizlazi kako su oni kao pripadnici rezervnog sastava MUP-a Republike Hrvatske u drugoj polovini prosinca 1991. od strane pripadnika JNA zarobljeni u mjestu Gromača u Dubrovačkom primorju. Svi navedeni zarobljenici imali su status ratnih zarobljenika, koji se kao takvi štite odredbama III. Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. Okrivljenik je imao zapovjedne ovlasti u hijerarhiji zapovijedanja, a što proizlazi iz iskaza ispitanih oštećenika-žrtava pa je on u okviru svojih ovlasti znao da će biti počinjeno, odnosno da je počinjeno kazneno djelo, obrazložila je sutkinja.

Sve su žrtve navele kako ih je osobno Nikola Vuletić (dvojica su ga prepoznala u istrazi na fotografijama) prilikom ispitivanja tukao, prijetio im i vrijeđao ih, a jedan od njih je kazao i da su ga tukli palicama i da su mu čizmom “stukli” prsni koš, gazili ga kad bi od udaraca pao na tlo te mu slomili nos i prste na lijevoj nozi. Zarobljenik koji je “pao u ruke” JNA zajedno sa svojim bratom posvjedočio je kako su oni tada bili u civilu, no da su neprijateljski vojnici dobro znali da su oni pripadnici MUP-a te da su čak znali i broj puške kojom su bili zaduženi.

– Vijeće je okrivljeniku kao olakotne okolnosti cijenilo okrivljenikovu neosuđivanost te činjenicu što je od počinjenja kaznenih djela prošlo više od 31 godine. Kao otegotne okolnosti vijeće je okrivljeniku cijenilo činjenicu što su počinjenjem djela nastupile teške posljedice, budući da su oštećenici-žrtve zadobili tjelesne ozljede i neki od njih posljedično invaliditet, kao i da žrtve grubog fizičkog i psihičkog zlostavljanja i danas trpe posljedice, kao i bezobzirnost te ustrajnost pri počinjenju kaznenog djela i jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra – obrazložila je u svojoj presudi sutkinja Strinić.

Optužnica je podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku 2011.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova