hr | en

Pod okriljem noći, sa 16. na 17. travnja 2016., ostećen je središnji spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini. Mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba oskrnavljeno je fašističkim grafitima. Na ploči na ulazu u park, na prilazima te središnjem spomeniku ispisani su fašistički simboli, između ostalih i kukasti križ, ustaško U s upisanim križem i kratica Za dom spremni.Ovo je prvo skrnavljenje spomen-parka od devedesetih kada je to bila uobičajena praksa. 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću poziva nadležne institucije da pronađu počinitelje a Vladu Republike Hrvatske i predsjednicu Republike na osudu devastacije mjesta stradanja naših sugrađana i sugrađanki te obraćanje javnosti u kojem će pozvati na prestanak uništavanja spomenika nevinim žrtvama ustaškog, nacističkog i fašističkog terora.

Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba gdje su za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. ustaše ubili nekoliko tisuća ljudi. Žrtve su većinom bili Židovi, Srbi, Romi te hrvatski antifašisti iz Zagreba i okolice. Prostor dotrščinske šume uređivan je od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalazi pet monumentalnih spomenika, radovi istaknutih umjetnika: Vojina Bakića (dva rada), Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

Foto / Virtualni muzej Dotrščina

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću