hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u suradnji s Udrugom hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata grada Dubrovnika organizira javno predstavljanje zbirke Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. godine do danas.

Javna tribina će se održati u Dubrovniku u ponedjeljak, 17. veljače 2014. godine u kongresnoj dvorani Hotela Lero, Iva Vojnovića 14 s početkom u 18.00 h.

Raspravu će tijekom tribine svojim uvodnim izlaganjima potaknuti kazivači/ce s dubrovačkog područja: Marija Lukšić, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Metodije Prkačin, bivši zatočenik logora Morinj (Crna Gora) i novinar Luko Brailo.

O samoj zbirci i njenom značenju u ime  Documente – Centra za suočavanje s prošlošću govorit će Maja Dubljević, urednica zbirke i Vesna Teršelič, voditeljica Documente, dok će o položaju civilnih žrtva rata govoriti Emina Bužinkić, koordinatorica projekta.

Kroz spomenutu zbirku osobnih sjećanja, u kojoj je metodom usmene povijesti dosad prikupljeno 450  sjećanja kazivača i kazivačica iz različitih dijelova Hrvatske, prelamaju se i sjećanja na rat na dubrovačkom području i opsadu grada Dubrovnika prilikom čega je ubijeno i poginulo 116 civila i 430 hrvatskih branitelja, dok su 443 osobe zatočene u logorima Morinj i Bileća, a prognano 33 000 ljudi.

Želja nam je da u zajedničkoj raspravi progovorimo o višeznačnosti same zbirke prikupljenog materijala uz raspravu o potencijalnom doprinosu ovog mozaika ljudskih priča društvenom osvještavanju usmjerenom ka odgovornosti, pravdi i solidarnosti te izgradnji kulture sjećanja koja će se temeljiti na povijesnim činjenicama.

Mišljenja smo da proživljeno iskustvo ne smije ostati samo u domeni osobnih sjećanja žrtava i sudionika rata te Vas stoga pozivamo da nam se pridružite na tribini kao i na internetskoj stranici www.osobnasjecanja.hr

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću