hr

Dana 14. lipnja 2022.

Na Županijskom sudu u Zagrebu, zbog nedostatka dokaza, izrečena je oslobađajuća presuda opt. Jovanu Raniću (65) i opt.Savi Grnoviću (66), koje se teretilo za ratni zločin na području Petrinje, počinjen u studenom 1991. godine.

Predsjednica vijeća, sutkinja Saša Lui,  usmeno je obrazložila da na temelju izvedenih dokaza nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi da su optuženici počinili zločin koji im je stavljen na teret optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Optuženici se terete da su dana 4./5. studenog 1991. nakon što su Petrinju zauzeli JNA i TO, kao pripadnici Specijalne jedinice Milicije SAO Krajine došli do kuće na adresi Ivana Meštrovića 11 u Petrinji, u kojoj su zatekli članove obitelji Kozbašić te potom protivno odredbama međunarodnog prava, odnosno Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata, pucajući iz svog osobnog naoružanja usmrtili Milana i Gordanu Kozbašić te njihovu djecu, maloljetnog Alena Kozbašića i maloljetnu Tamaru Kozbašić, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja uzevši sa sobom odjevne predmete i zlatni lanac koji je pripadao Milanu Kozbašiću.

Opt. Jovanu Raniću suđeno je u odsutnosti dok je opt. Savo Grnović uhićen u ožujku 2021. na frankfurtskom aerodromu, kada je iz Srbije, preko Njemačke, putovao na Island gdje se s obitelji nastanio 1998. godine. Suđenje je počelo 16. veljače 2022., a tijekom dokaznog postupka ispitano je 20 svjedoka.
Podsjećamo, rasprava je započela 16. veljače 2022. Tijekom dokaznog postupaka ispitano je 20 svjedoka.

OPĆI PODACI:

Poslovni broj: 2K-rz-2/19

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu:

Sutkinja Saša Lui, predsjednica Vijeća

Sutkinja Tamara Pleše, članica Vijeća

Sutkinja Iva Gradiški Lovreček, članica Vijeća

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj K-DO-41/17 od 27. rujna 2018.

Zastupnik optužbe: 

Davorka Čolak, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Branitelji:

odvjetnica, Ljiljana Maravić Pirš, braniteljica opt. Jovana Ranić

odvjetnik Ante Nobilo, branitelj opt. Save Grnović

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova