hr

Zagreb, 07.10.2022.

Na Županijskom sudu u Zagrebu dvojica pripadnika paravojnih postrojbi,  nepravomoćno su, u odsutnosti, oslobođena optužbe da bi početkom listopada 1991. na glinskom području u sklopu operacije “Kupa”, a nakon što su u selo Sibić ušli pripadnici paravojnih postrojbi TO Banski Grabovac, na jednom mjestu okupili civile Blaža Dražetić, Tomu Vrbanac, Jagicu Vrbanac, Magu Šoštarić i Josu Šoštarić te ih potom na zapovijed I. opt. Đure Bajlovića,  II. opt. Daić skupa s još jednim pripadnikom koji je u međuvremenu preminuo, usmrtili, izuzev Jose Šoštarić koji je slučajno preživio.

Rasprava u ovom kaznenom postupku zaključena je 05. listopada 2022. Prije zaključenja rasprave pročitani su zapisnici Višeg suda u Beogradu o ispitivanju dva svjedoka putem video linka i to: iskaz svjedokinje Ane Opačić i iskaz ugroženog svjedoka pseudonima “Svjedok 1”.

Potom su pročitane obrane optuženika dane pred Višim sudom u Beogradu  te su održani završni govori optužbe i obrane.

Prvostupanjska presuda je javno objavljena 07. listopada 2022.

Obojica optuženika  su na temelju čl. 453., točke 3. Zakona o kaznenom postupku (“nije dokazano da je optuženik počinio djelo za koje se optužuje”) oslobođeni optužbe da bi početkom listopada 1991. na glinskom području u sklopu operacije “Kupa”, a nakon što su u selo Sibić ušli pripadnici paravojnih postrojbi TO Banski Grabovac, na jednom mjestu okupili civile Blaža Dražetić, Tomu Vrbanac, Jagicu Vrbanac, Magu Šoštarić i Josu Šoštarić te ih potom na zapovijed I. opt. Đure Bajlovića,  II. opt. Daić skupa s još jednim pripadnikom koji je u međuvremenu preminuo, usmrtili, izuzev Jose Šoštarić koji je slučajno preživio.

Suđenje dvojici nedostupnih okrivljenika započelo je 31. kolovoza 2020. dok je kazneni postupak pokrenut 2014.

Rasprava je započela 31. kolovoza 2020., a potom zbog izmijene predsjednice vijeća iznova 12. srpnja 2021.

Ročišta pred izmijenjenim vijećem održana su još 06. prosinca 2021., 31. kolovoza te 05. listopada 2022.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova