hr

Trojica optuženika, Željko Čujo, Nikola Macura i Aleksandar Pribjegović, pripadnici paravojne srpsko-terorističke organizacije samozvanog “Bilogorskog odreda, nakon provedenog prvostupanjskog postupka, oslobođeni su optužbe za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženicima se sudilo u odsutnosti, a postupak je proveden pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu.

Rasprava je započela 30. siječnja 2020., a tijekom dokaznog postupka saslušano je više svjedoka, no nitko nema neposrednih saznanja o predmetu kaznenog postupka. Putem video – linka saslušan je i svjedok koji prebiva u Republici Srbiji.

Odluka o eventualnoj žalbi na prvostupanjsku presudu bit će pod jurisdikcijom Visokog kaznenog suda koji je počeo s radom 01.01.2021.

Tijek kaznenog postupka:

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje protiv trojice optuženika, pripadnika paravojne srpsko-terorističke organizacije samozvanog “Bilogorskog odreda, za ratni zločin protiv civila. Optuženici su nedostupni hrvtaskim pravosudnim tijelima pa im se sudi u odsutnosti.

Optužnicom Okružnog državnog odvjetništva iz Bjelovara, u međuvremenu je specificirana u odnosu na odredbe međunarodnog humanitarnog prava, posebice u odnosu na ženevske konvencije i prateće protokole, na teret im se stavlja da su dana 13. listopada 1991. godine u Malom Grđevcu ispred društvenog doma, protivno odredbama međunarodnog prava, kao pripadnici navedene postrojbe, prilikom povlačenja s tog područja, a nakon što je III. okr. Pribjegović Aleksandar rekao da pobiju civilne osobe Jandrić Ivana, Nemet Ernesta i Nađ Šandora, koje su kao taoce čuvali u podrumu osnovne škole, I. okr. Čujo Željko i II. okr. Macura Nikola su ih najprije vezali, a potom udarali neidentificiranim tupotvrdim predmetom po glavi i svim djelovima tijela nanijevši im i to Jandrić Ivanu podljev krvi zatiljno i tjemeno, opsežne modrice na leđima i nagnječenje kod lopatice, modrice po rukama i nogama, krvarenje u mozak i grudnu šupljinu što je dovelo do hemoragičnog i traumatskog šoka, uslijed čega je umro, Nemet Ernestu modrice po licu i svim dijelovima tijela, razderotinu na licu, te povredu kože potkožnog tkiva i kosti lubanje sa udubljenjem, tako da je uslijed zgnječenja mozga umro i Šandor Nađu udubljenje iza lijevog uha sa lomom kostiju i zgnječenjem mozgovine koja proviruje van rane nagnječenje, više modrica po trbuhu, leđima, rukama i nogama, a koji je uslijed nagnječenja i zgnječenja mozgovine umro, pa su time počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

OPĆI PODACI:

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl. 120.st.1. OKZ RH

Sud: Županijski sud u Zagrebu

Vijeće za ratne zločine:
sudac Dražen Kevrić, predsjednik Vijeća
sudac Petar Šakić, član Vijeća
sudac Krešimir Devčić, član Vijeća

Optužnica: Okružno državno odvjetništvo u Bjelovaru/Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, broj KT-211/92 od 13. svibnja 1993.

Optužba: Slobodanka Radulović, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru

optuženici:

I. opt. Željko Čujo, nedostupan

II. opt. Nikola Macura, nedostupan

III. opt. Aleksandar Pribjegović, nedostupan

oštećenici: Ivan Jandrić, Nemet Ernest, Šandor Nađ

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova