hr

Opt. Dragutin Hajdu nepravomoćno je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe da bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civila, na Veleprometu, u studenom 1991.

Prema navodima optužnice, optuženik  je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, zajedno sa Stevanom Curnićem i jednim nepoznatim pripadnikom navedenih postrojbi, u Veleprometu, u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga te gdje su mnogi od njih bili zlostavljani i ubijani; u zgradi tzv. stolarija zlostavljao maloljetnu civilnu osobu Sinišu Rajkovića (1975.) odnosno udarao ga rukama, nogama i kundacima puške po cijelom tijelu, a kada je ostao ležati na tlu, više su ga puta sva trojica ubadali vojničkim bajunetama i tako usmrtili.

Optuženik je izručen iz Velike Britanije, nakon što je uhićen u tamošnjoj zračnoj luci.

Tijek prvostupanjskog postupka: 

Osijek, 15. lipnja 2021. godine

Na Županijskom sudu u Osijeku završena je rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Dragutina Hajdua za ratni zločin na Veleprometu, počinjen ubojstvom mlt. Siniše Rajković.

Dana 16. lipnja 2021. godine, u 12,00h, objavljena je presuda kojom je okr. Dragutin Hajdu nepravomoćno zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbe da bi počinio kazneno djelo koje mu se optužnicom stavljalo na teret, ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl.120/1 OKZ RH.

Osijek, 04.05.2021. 

Na Županijskom sudu u Osijeku započela je rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Dragutina Hajdua, pripadnika paravojnih srpskih postrojbi, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru Županijskog suda Osijek, nakon što je temeljem međunarodne tjeralice u ožujku 2020., uhićen na aerodromu te potom iz Velike Britanije izručen Hrvatskoj. 

Optužnica: 

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu od 24. veljače 2021. godine protiv okr. Dragutina Hajdu, državljanina Republike Hrvatske i Kanade, rođenog 1950. godine, zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva čl.120.st.1. OKZ RH.

Okrivljenika se tereti da je 18. studenoga 1991., u večernjim satima u Vukovaru; nakon što su udružene snage JNA i paravojnih postrojbi lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga; postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva. 
Okrivljenika se tereti da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, zajedno sa Stevanom Curnićem i jednim nepoznatim pripadnikom navedenih postrojbi, u Veleprometu; u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga te gdje su mnogi od njih bili zlostavljani i ubijani; u zgradi tzv. stolarija zlostavljao maloljetnu civilnu osobu Sinišu Rajkovića(1975.) odnosno udarali ga rukama, nogama i kundacima pušaka po cijelom tijelu, a kada je ostao ležati na tlu, više su ga puta ubadali vojničkim bajunetama i tako usmrtili.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin na Veleprometu, opt. Dragutin Hajdu

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta: K-rz-2/21

Vijeće za ratne zločine:

sudac Davor Mitrović, predsjednik Vijeća

sudac Miroslav Jukić, član Vijeća

sudac Damir Krahulec, član Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku od 24.02.2021.

Optužnicu zastupa Miroslav Kraljević, zamjenik ŽDO u Osijeku.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženi:

Opt. Dragutin Hajdu, nazočan

Obrana:

izabrani branitelj Ante Nobilo, odvjetnik iz Zagreba

Žrtve: 

Siniša Rajković (1975)., smrtno stradao

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova