hr | en

ZAGREB, 27. listopada 2105. (Hina) – Platforma 112, koja okuplja 70 udruga civilnog društva, u utorak je poslala na očitovanje koalicijama i strankama “Skener 112” sa svojim zahtjevima vezanim uz uspostavu vladavine prava i održivi razvoj, a njihove su predstavnike pozvali i na javnu debatu u ponedjeljak, 02. studenoga 2015., u Zagrebu gdje će priliku za pitanja, uz civilne udruge, dobiti i građani.

Na javnu su debatu u Novinarskom domu pozvani predstavnici iz Hrvatska raste, Domoljubne koalicije, Naprijed Hrvatska, Koalicije rada i solidarnosti, Mosta, ORaH-a, Živog zida i manjine. Građani će se moći u raspravu uključiti prije i za vrijeme debate i to izravno ili putem Facebooka i Twittera.

“Nakon niza zagovaračkih i aktivističkih akcija svjedočimo da su demokracija i vladavina prava još uvijek ugrožene političkim klijentelizmom na svim razinama, nedostatkom kapaciteta i volje za političkim i društvenim dijalogom, kao i za provedbom reformi”, rekao je na konferenciji za novinare Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava. Posebno ih, kaže, brine sve češće relativiziranje antifašizma kao temeljne vrijednosti na kojoj počiva cjelokupni demokratski pluralistički poredak u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Stoga u svojim zahtjevima traže odbacivanje fašizma, ksenofobije, militarizma i klerikalizma, unaprjeđenje dostignutih demokratskih standarda i istinsku provedbu reformi, Hrvatsku otvorenu unutar sebe i prema svijetu, nultu toleranaciju na korupciju, klijentelizam, zakidanje građanskih i medijskih sloboda, kršenje ljudskih prava i diskriminaciju.

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. naglasila je da su ljudska prava nešto bez čega se ne smije raditi ni jedna politika ili program te naglasila da aktivnije građanstvo Hrvatska neće dobiti bez promjene obrazovnog sustava i građanskog odgoja. Uz to, inzistirat će na kažnjavanju svih zločina u Domovinskom ratu, obeštećenju civilnih žrtava, te na socio-ekonomskoj zaštiti građana.

U tu će svrhu, kako ističe Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, pratiti kako su u državnom i lokalnim proračunima uključena davanja za ostvarivanje socio-ekonomskih prava građana, a u javnoj debati u Novinarskom domu pokazat će i simulacije proračuna, uz objašnjena stručnjaka s Ekonomskog fakulteta.

Već sad se može vidjeti da nije održivo istodobno smanjenje PDV-a, s jedne strane, i povećanje rashoda, s druge strane, dodaje Benčić.

Upozorila je i na najave da bi se milijarda kuna ukinula nevladinim udrugama. “Mi ćemo preživjeti jer se većinom financiramo iz EU fondova, no što će biti s ostalima?”, upitala je. Rekla je kako bi to moglo značiti propast sportskih društava, braniteljskih udruga, programa za kulturu, udruga za zaštitu osoba s invaliditetom i zaštitu djece, propast vatrogasnih društava pa i gorske službe spašavanja.

“Želimo čvrste garancije da neće doći do erozije demokratskih standarda i ljudskih prava”, poručio je Dragan Zelić iz Gong-a te naglasio kako će od svih stranačkih lidera Platforma 112 tražiti da se o tome očituju, baš kao i o tome hoće li im reforma javne uprave biti glavni prioritet.

Na pitanje novinara o mogućem ponavljanju izbora ako nitko ne uspije sastaviti većinu, Zelić je odgovorio da treba iscrpiti sva pravna i politička sredstva za sastavljanje većine te podsjetio da mandatar ima za to 60 dana, a drugi iza njega 30 dana.

Upitani hoće li doći do smanjivanja ljudskih prava nakon izbora, Sarnavka je rekla da u Platformi o tome nemaju jednako stajalište, ali da ona u svakom slučaju strahuje od erozije ljudskih prava. Sanja Benčić smatra da je građenje imidža na podrivanju ljudskih prava, kao što to čini lider Domoljubne koalicije, “deplasirano i stvar prošlosti”, a nije zadovoljna ni s mlakom reakcijom koalicije Hrvatska raste na ‘gardu HDSSB-a’, s računicom da će im možda trebati.

Dragan Zelić je, na pitanje prati li Gong trošenje proračunskih novaca u stranačkim kampanjama, rekao da to čini Državno izborno povjerenstvo. Napomenuo je da  Gong pred svake izbore dobiva dopise o zlouporabi javnih resursa, pa su tako i ove godine dobili dopis da Ministarstvo poduzetništva dijeli letke promovirajući svoje aktivnosti, baš u izbornoj kampanji.

Iz Platforme 112, uz ostalo, će propitati i stajališta stranaka vezana uz prevladavanje izbjegličke krize s fokusom na politiku otvorenih granica, osiguranja sigurnog prolaza za izbjeglice i uključenost svih članica u mehanizme solidarnosti.

Više u nastavku gdje se nalazi Izvještaj s današnje konferencije kao i zahtjevi Platforme 112 političkim strankama pred parlamentarne izbore 2015.

Izvještaj HINA Foto HINA