hr | en

Pozivamo Vas na debatu pod naslovom “Oluja u kulturi sjećanja” u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, u ime REKOM mreže pomirenja.

Debata uoči 25. obljetnice VRA Oluja održat će se u petak, 31. srpnja, u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, s početkom u 11 sati.

Debata će biti prenošena putem Facebook stranice i YouTube kanala REKOM-a Mreže pomirenja:

YouTube https://bit.ly/2P5l2NP

Facebook https://bit.ly/30bz72x

U debati sudjeluju:

Prof. dr. Vjeran Pavlaković, Odsjek za kulturalne studije, Sveučilište u Rijeci

Dr. Jelena Đureinović, Fond za Humanitarno Pravo, Beograd (sudjeluje putem web platforme)

Branka Vierda, Inicijativa mladih za ljudska prava, Zagreb

Jerko Bakotin, novinar tjednika Novosti

Saša Milošević, dopredsjednik Srpskog narodnog vijeća

Moderator debate: Dr. Boris Stamenić, Documenta. Vesna Teršelič ispred Documente obratiti će se prisutnima prije početka debate.

Više informacija o planiranoj debati nalazi se u nastavku

“Oluja” predstavlja jedno od središnjih mjesta sjećanja na rat u Hrvatskoj u prvoj polovici devedesetih godina 20. stoljeća. 

Godišnjica vojno-redarstvene akcije odnosno ulaska Hrvatske vojske u Knin u Hrvatskoj se obilježava 05. kolovoza kao državni praznik pod nazivom “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti” te “Dan hrvatskih branitelja”. Proslava vojnog trijumfa pritom zasjenjuje zločine tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije i potiskuje ih u zaborav. 

U Srbiji pak, godišnjica “Oluje” obilježava se komemoracijama za stradale i javnim performansima koji “Oluju” opisuju kao “zločin bez kazne” i “zločin koji traje”, često uz eksplicitno označavanje “Oluje” kao “nastavka genocida nad Srbima”. Ratni zločini srpskih postrojbi u prvoj polovici devedesetih pritom se u pravilu ne spominju.

Kultura sjećanja u post-jugoslavenskom prostoru obilježena je etnocentričnim narativima o herojstvu i žrtvi vlastitog naroda. Kritička interpretacija povijesti i podsjećanje na zločine pripadnika vlastitog naroda često se smatraju nepoželjnim pa čak i neprijateljskim djelovanjem. Dok radikalni nacionalisti javno zagovaraju dogmatizaciju nacionalističkih narativa i kažnjavanje onih koji ih javno propituju, kritičko suočavanje s prošlošću sve glasnije odbacuje i dio umjerene javnosti, uz opaske da im je “dosta podjela i sukoba o prošlosti” te da se “treba okrenuti izgradnji budućnosti”. Pitanje je samo kakve budućnosti.

Tjedan uoči 25. obljetnice “Oluje” trenutak je za razgovor o interpretacijama Oluje u kulturi sjećanja i politikama povijesti. 

Debata u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, u ime REKOM mreže pomirenja, održat će se u petak, 31. srpnja, u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, Perkovčeva ulica 2, s početkom u 11 sati.

REKOM Mreža pomirenja

U Zagrebu, 30. srpnja 2020.