hr

Predstavnice Documente sudjelovale su u okupljanju na Trgu žrtava fašizma u povodu 83. godišnjice Kristalne noći, u organizaciji Antifašističke lige RH i Židovske općine Zagreb.

Nakon što su okupljeni zapalili svjećice, predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus obratio se novinarima i istaknuo da je na Kristalnu noć: „započeo Holokaust i progon Židova u čitavoj Europi. Nije bilo samo po Njemačkoj, to se proširilo po čitavoj Europi, kao što znamo i ovdje je bila NDH koja je imala rasne zakone s gotovo istim proganjanjem istih ljudi, a to su bili Romi, Židovi i Srbi u NDH te svi oni koji su bili neprijatelji po političkom uvjerenju.“ Upozorio je i da: „Židovske objekte, sinagoge, općine po Europi čuva policija, moglo bi se reći naoružana do zuba. Posljedica je to svega ovoga što se ovdje događa, posljedica je to ovoga što se radi kod nas, revizija povijesti, posljedica je to općeg nezadovoljstva i dozvoljavanja svakome da radi i govori što hoće. Demokracija i anarhija nisu iste, dok će postojati revizija povijesti, dok će se dozvoljavati da recimo kod nas ustaška znamenja kao takva mogu postojati i s njima se manipulirati, situacija se može samo pogoršati.“

Uz okupljene građane i građanke Zagreba, svjećice su zapalili i veleposlanik Austrije Markus Wuketich te predstavnici veleposlanstava Irske, Njemačke i Norveške.