hr

Pozivamo Vas na okrugli stol s temom “Rješavanja sudbine nestalih u ratu – otvorena pitanja i izazovi” koji organiziraju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću uz podršku Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. Okrugli stol održat će se u Osijeku, 31. siječnja 2024. u Hotelu Waldinger (Županijska ul. 8, 31000, Osijek), s početkom u 12:00 sati.

Hrvatska još uvijek traga za 1.803 nestale osobe, od kojih se potražuju lokacije ukopa za 394 nestale osobe, dok je nepoznata sudbina 1.409. osoba. Proces pronalaska nestalih osoba složen je i ovisi o kvalitetnim informacijama i dobroj suradnji svih čimbenika koji se bave ovim pitanjem. Članovi obitelji nestalih osoba čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, ekshumirani ili identificirani, često se osjećaju zanemareno i zaboravljeno. Mnogi koji su tragali za svojim nestalima u međuvremenu su preminuli.

Okrugli stol okupit će predstavnike različitih institucija i organizacija koji ulažu napore u rješavanje sudbine nestalih osoba uz traženje odgovora na izazove s kojima se susreću članovi njihovih obitelji.

Govornici će razmijeniti iskustva iz perspektive institucija, istraživačica i najbližih srodnika nestalih u ratu. Bit će to prilika za još jedan apel na one koji imaju saznanja o nepoznatim lokacijama ukopa da informacije dostave nadležnom uredu te za širenje glasa o prikupljanju uzoraka krvi od srodnika nestalih osoba radi identifikacije posmrtnih ostataka.

Na okruglom stolu govorit će:

Višnja Bilić, načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja

Boris Dumenčič, voditelj Odjela za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Osijeku

Stana Tokić, voditeljica Zavoda za medicinsku kemiju, biokemiju i laboratorijsku medicinu

Martina Hećimović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek

Danijela Mikola, novinarka 24 sata, suautorica serijala knjiga “Nestali u Domovinskom ratu”

Igor Matijašević, predstavnik neformalnog Inicijativnog odbora mještana Sotina

Marija Lovrić iz Osijeka, supruga nestalog civila B. Lovrića iz Osijeka

Ivka Trajković iz Tenje, članica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata OBŽ-a, kćer nestale

Veselinka Kastratović, terenska istraživačica iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću

 

Okrugli stol će moderirati Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

 

Documenta – Centar za suočavanje s

________________

Pozivamo vas da podržite kampanju “Pamtimo sve žrtve” te doprinesete dokumentiranju sudbine ubijenih i nestalih u ratu u Hrvatskoj.

Više informacija o kampanji nalazi se na platformi GoGetFunding putem koje možete uplatiti svoju donaciju: https://gogetfunding.com/pamtimo-sve-zrtve/

________________

Crowdfunding kampanja ‘’Pamtimo sve žrtve’’ provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo.

#PamtimoSveŽrtve #acfcroatia