hr | en

utorak, 19. lipnja 2007 11.00 sati u dvorani Hotela Waldinger u Osijeku održat će se okrugli stol pod nazivom “Poboljšanje podrške svjedocima u suđenjima za ratne zločine”.

Cilj okruglog stola je razmotriti ulogu i odgovornost pravosudnih institucija, organizacija civilnog društva te medija u podršci svjedoka

Naime, više od desetljeća se kasni sa cjelovitom podrškom svjedocima na suđenjima za ratne zločine koja treba obuhvaćati niz mjera od vremena počinjenja kaznenog djela do dovršetka kaznenog  postupka. Većina očevidaca ratnih zločina nije dobila potrebnu podršku u vrijeme neposredno nakon počinjenja zločina, niti tijekom sudskih procesa, ponekad višegodišnjih i ponavljanih. Okruženje nije poticajno za svjedoke, upravo obratno – podržava šutnju. Pitanje unaprjeđenja podrške svjedocima na suđenjima za ratne zločine je ključno da bi se u sudskim procesima utvrdile okolnosti i počinitelji niza teških zločina nad civilima koji do sada još nisu procesuirani ili su sudski procesi u tijeku kao što su zločin u Sotinu, Berku, Tenji, Osijeku i Medačkom džepu.

Na okruglom stolu svoja mišljenja kako unaprijediti podršku svjedocima u suđenjima za ratne zločine kroz međusektorsku suradnju i poticanje konstruktivnog sudjelovanja u stvaranju društvene klime povoljne za svjedočenje iznijeti će brojni/e predstavnici/e pravosudnih institucija, organizacija civilnog društva i medija.

Okrugli stol zajednički organiziraju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, a njegovo održavanje podržala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.