hr | en

U sklopu Dana udruga 2008. u petak, 13. lipnja održat će se okrugli stol pod nazivom “Dostupnost informacija – građani i organizacije civilnog društva” u organizaciji Ureda za udruge vlade RH u suradnji sa Savjetom za razvoj civilnog društva, Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva i Documentom u hotelu Esplanade (Mihanovićeva 1, Zagreb) od 15.30-17.00 sati. 

Na okruglom stolu, koji će tematizirati značaj dostupnosti informacija i dileme vezane uz zakonsko reguliranje dostupnosti informacija organizacija civilnog društva, govorit će gđa Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, g. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH, g. Toni Vidan, predsjednik Savjeta za razvoj civilnog društva, g. Đorđe Gardašević, asistent na katedri za Ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gđa Milena Gogić, savjetnica u Uredu pučkog pravobranitelja i g. Srđan Dvornik, član Upravnog odbora Documente. Okrugli stol će moderirati Vesna Teršelič, voditeljica Documente.

Na okruglom stolu ujedno će biti predstavljen priručnik “Što i kako s ”papirima” organizacija civilnoga društva – sačuvati, zaštititi, koristiti”, autorice dr. sc. Živane Heđbeli koji je Documenta nedavno objavila. Objavljivanje priručnika podržala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Priručnik sadrži jasne, temeljite i ilustrativne upute organizacijama civilnog društva o tome kako srediti i sačuvati gradivo, opisati i popisati spise i dr. Udruge moraju planirati svoj rad i potrebna materijalna sredstva te ljudske resurse. Priručnik omogućava organizacijama koje žele popisati i srediti svoje gradivo izradu kratkoročnih i srednjoročnih planova rada, definiranje i brojčano izražavanje potrebnih resursa (prostor, ljudi, oprema), što je temeljni preduvjet za izradu financijskog plana i /ili traženje potpora.

U Hrvatskoj, a i široj regiji dosada nisu objavljeni priručnici ovakve vrste te je djelo praktički pionirsko.

Svi sudionici i sudionice okruglog stola dobit će besplatan primjerak priručnika.

Priručnik ‘Što i kako s ”papirima” organizacija civilnoga društva – sačuvati, zaštititi, koristiti’ dostupan je i u pdf formatu.