hr | en

U povodu dana ljudskih prava tražimo priznanje patnje svih žrtava, intenziviranje rješavanja sudbine nestalih i procesuiranje svih ratnih zločina. Upozoravamo da obitelji ubijenih i nestalih kao i svi oštećeni civili predugo čekaju na zakonsko reguliranje svojih prava.

U Hrvatskoj najranjiviji ostaju bez podrške zbog sustava besplatne pravne pomoći koji se urušava i bez nade da će njihove probleme pravovremeno prezentirati mediji, makar oni neprofitni za koje vlada ne želi raspisati natječaj, dok nacionalne manjine uzalud ukazuju na porast netrpeljivosti.

Zabrinjava šutnja institucija posebice policije, državnog odvjetništva te izvršne i zakonodavne vlasti i izostanak postupanja slijedom izvještaja Pučke pravobraniteljice pod naslovom “Relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava”, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji. Izbjegavanje Predsjednice, Vlade i Sabora da nedvosmisleno osude ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ dodatno otvara taj prostor i nastavlja nas sramotiti u kako u susjedstvu, tako i u svijetu.

 U većem dijelu Hrvatske mladi su uskraćeni za reformu obrazovanja i nastavu povijesti utemeljenu na činjenicama. Dobra praksa gradova i županija koje su samostalno, unatoč inertnosti središnjih vlasti, pokrenule program građanskog obrazovanja i odgoja ne može nadomjestiti sustavna ulaganja u budućnost.

Istovremeno, dok se topi nada u kvalitetnu edukaciju za nove generacije, u Zagrebu se, bez potrebne kritičke valorizacije, otkriva još jedan spomenik predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je po svojoj poziciji, izjavama, postupcima i nečinjenju među najodgovornijima za teška kršenja ljudskih prava devedesetih, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, a koje posljedice osjećamo i danas.

Pozivamo institucije da OKRENU STRANICU i stvarajući ozračje za kritičku ocjenu prošlosti ispune svoje obaveze prema građankama i građanima Republike Hrvatske te oštećenim državljanima susjednih zemalja kao i izbjeglicama koji traže sklonište. Neka nađu inspiraciju u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima usvojenoj na današnji dan prije sedamdeset godina.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću