hr | en

Nakon dopuštene obnove kaznenog postupka, u kojemu su okrivljenici Zoran Lakić, Marko Lacmanović, Rajko Radmanović, Zoran Radmanović, Bogdan Repaja i Drago Repaja osuđeni zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, i izmjene optužnice, kazneni postupak protiv navedenih optuženika je obustavljen primjenom Zakona o općem oprostu.

TIJEK POSTUPKA

Presudom Županijskog suda u Zadru pod brojem K-58/95 od 15. ožujka 1996. optuženici su pravomoćno osuđeni u odsutnosti na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH. 

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je 16. veljače 2009. zahtjev za obnovom postupka broj KT-87/95. 

Županijski sud u Zadru je rješenjem br. Kv-68/09 09. listopada 2009. prihvatio zahtjev državnog odvjetnika te dopustio obnovu kaznenog postupka protiv svih osuđenika i kazneni postupak vratio u fazu istrage.

U fazi istrage državni je odvjetnik izmjenio činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju djela, tereteći optuženike za počinjenje kaznenog djela ugrožavanja teritorijalne ukupnosti iz čl. 231. st. 1. KZ RH, koje podliježe Zakonu o općem oprostu, radi čega je istražni sudac obustavio postupak 01. travnja 2010. 

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru ukinulo je u cijelosti presudu Županijskog suda u Zadru broj K-58/95 od 15. ožujka 1996., kao i pritvor te je naložilo i povlačenje tjeralica.

Rješenje Županijskog suda u Zadru od 09. travnja 2010. godine možete pogledati ovdje.