hr

Povodom 80. godišnjice talijansko-njemačkog napada na Jugoslaviju, u organizaciji Nacionalnog instituta Ferruccio Parri (nekadašnji Nacionalni institut za povijest oslobodilačkog pokreta u Italiji), Regionalnog instituta za povijest otpora i suvremeno doba Furlanije-Julijske krajine i Odsjeka za društvene i političke znanosti Sveučilišta u Trstu, u Italiji je 6. travnja 2021. otvorena virtualna izložba „Ognjem i mačem. Talijanska okupacija Jugoslavije 1941. – 1943.“

Izložba je osmišljena i kreirana u suradnji Slovenske narodne i studijske knjižnice iz Trsta, Muzeja suvremene povijesti Slovenije, Documente – Centra za suočavanje s prošlošću te Instituta Apis, uz tehničku podršku kompanije Divulgando Srl i pokroviteljstvo Zastupničkog doma Autonomne regije Furlanije-Julijske krajine.

„Ognjem i mačem“ sastoji se od deset odjeljaka i pedeset i četiri panela na kojima je prikazano dvjesto fotografija, dvadeset i pet svjedočenja i osamdeset i jedan intervju sa svjedocima vremena, uz kratke popratne tekstove koji gledatelja upoznaju sa detaljima i sadržajem.

Izložba predstavlja neke od najmračnijih stranica talijanske novije povijesti, koje su i danas uglavnom nepoznate i zaboravljene. Priznajući kako talijanski vojnici na anektiranim i okupiranim područjima nisu bili tek promatrači, već i inicijatori nasilja i brojnih zločina, ova izložba želi napraviti korak u smjeru prepoznavanja i preuzimanja odgovornosti, kao i prema izgradnji zajedničkog europskog građanstva.

Izložba je otvorena 6. travnja, u 17:00 sati.

Možete je posjetiti  na web stranici www.occupazioneitalianajugoslavia41-43.it