hr | en

Centar za mirovne studije (CMS) još jednom apelira na predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića da odustanu od ideje organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice operacije Oluja. CMS smatra da je takvo obilježavanje vojno redarstvene akcije, u kojoj je ubijeno stotine ljudi – civila, vojnika i policajaca, nepromišljeno jer se time iz sjećanja na rat izvlače primarno vojni elementi, a ne promoviraju se napori koje kao društvo činimo da se rat više nikada ne ponovi.

Predložena proslava Oluje potiče različite skupine društva na natjecanje tko će je proslaviti s više neprimjernog domoljublja. Umjesto mahanja zastavama i postrojavanja vojnih jedinica, potrebno je rasvijetliti činjenice o stradalima, nestalima i raseljenima u Oluji te procesuirati zločine počinjene nad civilnim stanovništvom.

Budući da već godinama svjedočimo sukobima oko koncepata proslave Oluje koji su se ove godine prelili i na odnos između ključnih institucija Hrvatske, CMS predlaže Predsjednici RH i Predsjedniku Vlade RH da odustanu od vojnog mimohoda i svoje domoljublje pokažu na posve drugačiji način kako bi transformirali taj sukob. Naime, državne institucije već godinama zanemaruju izrazito domoljubnu operaciju mirne reintegracije Podunavlja u kojoj je, bez ispaljenog metka i bez izgubljenog života, vraćen pod puni suverenitet čitav teritorij Hrvatske.

Iako je graditi mir mnogo teže, hrabrije i domoljubnije od vođenja rata, odustajanje od vojnog mimohoda bila bi snažna poruka predanosti miru u Hrvatskoj. CMS se nada da Predsjednica RH i Predsjednik Vlade RH, kao ključne osobe ove zemlje to mogu prepoznati i razumjeti te poslati poruku da će radije prionuti slavlju mira, a ne rata.