hr

Na dan oslobođenja Zagreba u subotu 8. svibnja 2021. održana je još jedna spomen šetnja u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Na početku šetnje okupljenima se obratila Vesna Teršelič, voditeljica Documente naglasivši da „slavimo jer je ulaskom partizana u Zagreb napokon okončan ustaški, fašistički i nacistički teror“, Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina istakao je da „Dan pobjede znači kraj holokausta kao najgoreg perioda u povijesti čovječanstva“, a Tena Banjeglav, jedna od autorica publikacije „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu“ koja je dostupna na poveznici: https://documenta.hr/publikacije/ predstavila je lokacije stradanja i otpora. U šetnji su sudjelovali veleposlanik Kanade NJ.E. Alan Bowman i veleposlanik Izraela NJ.E. Ilan Mor koji je predstavio kulturu komemoriranja u Izraelu.

Tijekom šetnje sudionici su posjetili Židovsko groblje na Mirogoju i položili cvijeće kod kipa Mojsija posvećenog Židovima stradalima u Drugom svjetskom ratu. Cvijeće su položili i na Grobnicu djece s Kozare u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci više stotina preminule djece dovedene u ljeto 1942. iz logora Stara Gradiška u akciji spašavanja Diana Budisavljević, te na Grobnicu narodnih heroja u kojoj su pokopani narodni heroji, ali i drugi istaknuti pripadnici radničkog pokreta Hrvatske i Jugoslavije.

Šetnja se nastavila u centru grada kod Pošte u Jurišićevoj, u spomen na akciju koju su ilegalci izveli u nedjelju 14. rujna 1941. Zatim je uslijedila posjeta lokaciji zatvora u Petrinjskoj u kojem je među drugima bio zatvoren i književnik Ilija Jakovljević autor „Konclogora na Savi“. Šetnja je završila obilaskom mjesta nekadašnje Sinagoge u Praškoj ulici.

Proslava oslobođenja nastavila se i prikazivanjem prigodnog video spota povodom 76. godišnjicu pobjede nad fašizmom i nacizmom na društvenim mrežama, u sklopu zajedničke europske kampanje #weremember #mipamtimo, u kojoj Documenta sudjeluje s partnerima iz Slovačke, Češke i Mađarske, koji je dostupan na: https://fb.watch/5oYf2ymsIj/

Sljedeće spomen – šetnje održat će se 19. lipnja 2021. u susret Danu antifašističke borbe i 18. rujna 2021. u susret Međunarodnom danu mira.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću