hr

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27.1.2023. održana je spomen šetnja koju su organizirali Antifašistička liga RH, Židovska općina Zagreb, Srpsko narodno vijeće i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Okupili smo se u Praškoj ulici u Zagrebu kod spomen ploče na mjestu srušene Sinagoge, a potom se zaputili do Spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima.

Okupljenima se obratio Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske, koji je naglasio da se danas prisjećamo svih onih koji su odvedeni u logore zbog rasnih zakona, samo zato jer su bili druge vjere i nacionalnosti.

“Ne zaboravimo da je samo pet dana nakon proglašenja NDH otvoren prvi logor pokraj Koprivnice, a tri dana iza toga krenule su deportacije”, rekao je Kraus.

Ernest Herzog iz Svjetskog židovskog kongresa upozorio je: “Iako je od završetka Drugog svjetskog rata prošlo 78 godina, fašistički i neonacistički pokreti s vremenom su izišli iz svoje sjene i postali dio javnog političkog diskursa”.

„U godini iza nas bilo je pomaka u suprotstavljanju revizionizmu zbog kojeg danas tako loše pamtimo žrtve. Slavonski Brod je preimenovao ulicu Mile Budaka, ali njegovo ime nose još mnoge ulice u drugim gradovima”, napomenula je voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič.

Nakon Slavonskog Broda, do preimenovanje ulica doći će i u Zagrebu, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Dodao je „To je nešto što treba ispraviti. Ne možemo dopustiti da neke ulice u Zagrebu nose imena ljudi koji su bili povezani s ustaškim režimom”.

U tijeku dana koji slijede objavit ćemo popis gradova i mjesta u kojima su ulice nazvane po pripadnicima i dužnosnicima ustaškog pokreta. Pozivamo na preimenovanje jer smatramo da je ta vrsta odavanja priznanja posve neprimjerena. Na suprotstavljanje glorifikaciji zločinačkog režima Nezavisne države Hrvatske sve nas obavezuju i izvorišne osnove Ustava RH.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Autorice fotografija: Tena Banjeglav, Blanka Smoljan, Milena Žarković