hr

U povodu godišnjice početka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima te uoči proglašenja Nezavisne države Hrvatske 10.04.1941. godine, Documenta je organizirala spomen šetnju po Zagrebu. Na početku okupljanja na Trga žrtava fašizma Vesna Teršelič, voditeljica Documente i Tena Banjeglav, istraživačica, Documente, uputile su poziv javnosti i vladinim institucijama da se u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust snažnije suprotstave revizionizmu i nasljeđu revizionizma. Spomen šetnja završila je polaganjem cvijeća i kamenčića kod Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima. Apel s konkretnim zahtjevima i prijedlozima nalazi se u prilogu.

U nastavku objavljujemo i popis ulica čije preimenovanje su od gradova i općina zatražili Svjetski židovski kongres i Documenta. Neka su vijeća gradskih četvrti u Zagrebu već donijeli zaključke o preimenovanju i uputili ih Gradskom odboru za imenovanje ulica i trgova, ali odluke još nisu provedene.

Na spomen šetnji su uz zainteresirane iz različitih generacija sudjelovali i predstavnici Skupštine grada Zagreba, veleposlanici Austrije, Kanade, Slovenije i predstavnici veleposlanstava Njemačke i Švicarske.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću