hr

Održana je rasprava pod naslovom „Otpor militarizaciji, zagovaranje pacifizma“ u utorak, 22. ožujka 2022 u organizaciji Mirovnog instituta (Ljubljana, Slovenija). Snimka rasprave dostupna je na YouTube kanalu Mirovnog instituta ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=S2QUYBnlY84.

U diskusiji su sudjelovali Yurii Sheliazhenko, doktor pravnih znanosti i izvršni tajnik Ukrajinskog pacifističkog pokreta, član upravnog odbora Europskog ureda za prigovor savjesti, član upravnog odbora organizacije Svijet onkraj rata, magistar medijacije i upravljanja sukobima, Samuel Perlo-Freeman, istraživač u Kampanji protiv trgovine oružjem sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je prethodno radio u Svjetskoj zakladi za mir na projektu „Globalno poslovanje s oružjem i korupcija“ i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Glavna pitanja koja su se u diskusija otvorila:

  • Tko osigurava oružje za ratove i tko ima koristi od militarizacije?
  • Kako biznis s oružjem utječe na međunarodnu politiku i globalno upravljanje?
  • Na koji je način vojno suprotstavljanje globalnih sila utjecalo na rat u Ukrajini (ruska agresija na Ukrajinu) i rizik od svjetskog rata?
  • Kako sačuvati pacifizam u sadašnjim okolnostima rata u Ukrajini ali i dugoročno?
  • Kakva je situacija u kojoj se nalaze mirovni aktivisti u Ukrajini danas (i kakva je od 2014.)? Što možemo naučiti iz iskustva mirovnih aktivista za vrijeme i nakon rata u Hrvatskoj/bivšoj Jugoslaviji?
  • Kako izgraditi svijet koji nadilazi ratove, tko može igrati bitnu ulogu u tom nastojanju? Može li se ojačati uloga međunarodnog prava i Ujedinjenih naroda, a umanjiti uloga vojnih saveza?
  • Kakvu ulogu imaju mediji u izvještavanju o ratu u Ukrajini i općenito u promicanju kulture mira ili kulture nasilja (legitimizacija nasilja)?

Raspravu na engleskom jeziku moderirala je Brankica Petković iz Mirovnog instituta.