hr

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Osnovnoj školi Gvozd održana je radionica za mlade ”Promišljamo prošlost zajedno” . Mladi sudionici iz Osnovne škole Gvozd (4., 7. i 8. razred)  su pod vodstvom Tene Banjeglav i Jurice Vitkovića iz Documente promišljali povijest lokalnog područja s naglaskom na Petrovu goru te ratna stradanja i sukobe iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Mladi su promišljali o ljudima, njihovim ulogama, položaju, mislima i emocijama.

Mladi sudionici iz Osnovne škole Gvozd aktivno su sudjelovali na radionici te su svojim angažmanom i kreativnošću izradili lutkice kojima su dali život povezavši ih kroz priču s fotografijama koje su sami izabrali. Tijekom radionice je primjenjivana inovativna metoda iz područja neformalne edukacije tijekom koje sudionici, podijeljeni u manje grupe, odabiru po jednu fotografiju povezanu s poviješću lokalnog područja te osmišljavaju lik koji će dodati na odabranu fotografiju. Lutkice izrađene od tkanine, vune i konca zatim stavljaju na fotografiju upisujući u nju priču svojeg lika. Pri odabiru fotografija, naglasak je stavljen na ratne sukobe tijekom 20. stoljeća, a svaka fotografija prikazivala je dio povijesti koji je ostavio posljedice na grad, njegove stanovnike i život. Sudionici su na kraju prezentirali priče svojih lutkica smještenih u kontekst vremena u kojima se posebno istaknula njihova kreativnost, promišljanje i empatija.

Na radionici su osim mladih prisustvovale i učiteljice koje vode učeničku zadrugu „Pčelica“ koja provodi izvannastavne aktivnosti, kreativne radionice i dr.

                         


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova