hr

U četvrtak, 14. ožujka 2024. godine, u Osnovnoj školi “Dobriša Cesarić” u Požegi, održana je radionica za mlade ”Promišljamo prošlost zajedno” s temom Holokausta u Hrvatskoj.

Dvadesetak mladih učenika i učenica osmih razreda sudjelovalo je na radionici u školskoj knjižnici gdje su pod vodstvom Diane Todorove i Jurice Vitkovića iz Documente promišljali povijest lokalnog područja s naglaskom na Holokaust Židova u Požegi te ratna stradanja i sukobe iz Drugog svjetskog u Požeškoj kotlini. Prije same radionice održano je uvodno predavanje o povijesnom kontekstu Holokausta, proglašenju Nezavisne Države Hrvatske, rasnim zakonima i ustaškom režimu te počinjenim genocidima nad Srbima i Romima te Holokaustu nad Židovima u periodu od 1941. do 1945. godine. Radionica je održana u suradnji s profesorom povijesti Vinkom Tadićem uz sudjelovanje učenika koji pohađaju nastavu povijesti kod profesora Ivora Čevapovića.

Mladi su promišljali o ljudima, njihovim ulogama, položaju, mislima i emocijama u kontekstu Drugog svjetskog rata. Svojim aktivnim sudjelovanjem na radionici te svojim angažmanom i kreativnošću izradili su lutkice kojima su dali život povezavši ih kroz priču s fotografijama koje su sami izabrali.

Tijekom radionice je primjenjivana inovativna metoda iz područja neformalne edukacije tijekom koje sudionici, podijeljeni u manje grupe, odabiru po jednu fotografiju povezanu s poviješću lokalnog područja te osmišljavaju lik koji će dodati na odabranu fotografiju. Lutkice izrađene od tkanine, vune i konca zatim stavljaju na fotografiju upisujući u nju priču svojeg lika. Pri odabiru fotografija, naglasak je stavljen na ratne sukobe tijekom 20. stoljeća, a svaka fotografija prikazivala je dio povijesti koji je ostavio posljedice na grad, njegove stanovnike i život. Sudionici su na kraju prezentirali priče svojih lutkica smještenih u kontekst vremena u kojima se posebno istaknula njihova kreativnost, promišljanje i empatija.

 

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.