hr

U petak, 22. listopada 2021. godine u suradnji s Europskim domom Vukovar, održana je radionica „Promišljamo prošlost grada: Vukovar kroz vrijeme’’. Mladi sudionici iz Vukovara su pod vodstvom Tene Banjeglav i Alice Straniero iz Documente promišljali povijest grada i ljudi koji su u njemu živjeli, njihove uloge, položaje, misli i emocije.

Deset mladih sudionika okupljenih u prostorijama Europskog doma izrađivali su lutkice od tkanine te osmišljavali njihove priče koje su povezivali s ponuđenim fotografijama. Tijekom radionice je primjenjivana nova inovativna metoda iz područja neformalne edukacije tijekom koje sudionici podijeljeni u parove odabiru po jednu fotografiju povezanu s poviješću Vukovara u 20. stoljeću te osmišljavaju lik koji će dodati na odabranu fotografiju. Lutkice izrađene od tkanine, vune i konca zatim stavljaju na fotografiju upisujući u nju priču svojeg lika. Fotografije iz povijesti Vukovara imale su poseban naglasak na ratne sukobe tijekom 20. stoljeća, a svaka fotografija prikazivala je dio povijesti koji je ostavio posljedice na grad, njegove stanovnike i život. Sudionici su na kraju prezentirali priče svojih lutkica smještenih u kontekst vremena u kojima se posebno istaknula njihova kreativnost, promišljanje i empatija.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova