hr

U utorak, 14. veljače 2023. godine, u Ekonomsko-turističkoj srednjoj školi u Karlovcu održana je radionica za mlade ”Promišljamo prošlost grada” s temom pravednika među narodima. Na radionici je sudjelovalo 19 učenika i učenica 1. razreda srednje Ekonomsko-turističke škole uz prisustvo profesorice Tatjane Protulipac. Mladi sudionici i sudionice su pod vodstvom Tene Banjeglav i Jurice Vitkovića iz Documente promišljali povijest lokalnog područja s naglaskom na pravednike među narodima te istoimeno odlikovanje koje se dodjeljuje pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove od istrjebljenja tijekom holokausta riskirajući pri tome vlastite živote.

Nakon uvodnog dijela u kojem su učenicima predstavljeni osnovno pojmovi, kriteriji dodijele nagrade ”Pravednik među narodima” te im se kroz primjere približila tema holokausta i pravednika, učenici su podijeljeni u grupe gdje su promišljali o ljudima, njihovim ulogama, položaju, mislima i emocijama uz tekstove o pravednicima iz Karlovca. Osim čitanja s naglaskom na kritičko promišljanje teksta, mladi su ispunjavali nastavni listić koji su u zadnjem dijelu radionice prezentirali. Učenici su aktivno sudjelovali, promišljali i upoznavali pravednike iz svojeg mjesta posebno s naglaskom kako prvi hrvatski pravednik, Pavao Horvat, dolazi upravo iz Karlovca.

 


Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.