hr

U srijedu 07. prosinca 2022. godine u suradnji s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka održana je radionica „Promišljamo prošlost grada: Osijek kroz vrijeme’’. Mladi sudionici iz Ekonomske i upravne škole Osijek su pod vodstvom Tene Banjeglav i Alice Straniero iz Documente promišljali povijest grada i ljudi koji su u njemu živjeli, njihove uloge, položaje, misli i emocije.

Petnaest mladih sudionika okupljenih u prostorijama Društvenog ateljea D-kolektiva izrađivali su lutkice od tkanine te osmišljavali njihove priče koje su povezivali s ponuđenim fotografijama iz različitih povijesnih razdoblja grada. Tijekom radionice je primjenjivana inovativna metoda iz područja neformalne edukacije tijekom koje sudionici, podijeljeni u parove, odabiru po jednu fotografiju povezanu s poviješću Osijeka u 20. stoljeću te osmišljavaju lik koji će dodati na odabranu fotografiju. Lutkice izrađene od tkanine, vune i konca zatim stavljaju na fotografiju upisujući u nju priču svojeg lika. Pri odabiru fotografija, naglasak je stavljen na ratne sukobe tijekom 20. stoljeća, a svaka fotografija prikazivala je dio povijesti koji je ostavio posljedice na grad, njegove stanovnike i život. Sudionici su na kraju prezentirali priče svojih lutkica smještenih u kontekst vremena u kojima se posebno istaknula njihova kreativnost, promišljanje i empatija.

        


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova