hr

6. ožujka u Kući ljudskih prava organizirali smo radionicu izrade figurica od gline “850 žena za 850 žena”.

Radionicom smo, ususret Međunarodnom danu žena, podsjetili javnost na žensko stradanje na Golom otoku i Svetom Grgurom. U razdoblju od 1950. do 1956. godine više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom prošlo je iznimno okrutnu logorsku torturu. Stradanje žena u logoru jedan je u nizu primjera marginalizacije žene u povijesnim istraživanjima i narativima.

Više od 20 žena pridružilo se radionici koju je vodila vizualna umjetnica Andreja Kulunčić. Radionica je dio njezinog umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, nastao u suradnji s feminističkom antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom s dugogodišnjim stažem u Bolnici za psihijatriju Vrapče Dubravkom Stijačić.

Na početku radionice polaznice su se upoznale sa svjedočanstvima zatvorenica. Logorašice su svojim rukama te s pomoću primitivnih alata morale izgraditi staze i objekte koji su danas vidljivi u tragovima na mjestima logora. Sa sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora te zatvorenice nikada nisu rehabilitirane, niti su prostori logora zaštićeni od devastacije i propadanja.

U drugom djelu radionice svaka polaznica je izradila jednu glinenu figuricu simbolično ju posvećujući jednoj od kažnjenica. Time polaznice sudjeluju u prenošenju kolektivne memorije na traumatičnu prošlost koja se ne bi smjela ponoviti i stvaranju pokretnog ANTISPOMENIKU kao oblik suvremenih memorijalnih praksi nasilnog naslijeđa oko kojega suvremena društva nisu uspostavila konsenzus.

Više o projektu pročitajte na poveznici.

Radionica se održava u sklopu projekta Documente “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih”, koji sufinancira Europska unija.

Produkcija udruga MAPA, Zagreb 2023. Projekt je financiran sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Mediterranean Women’s Fund.