hr

U utorak 31. svibnja 2022 održan je prvi dio on-line panel rasprave pod naslovom “Između sjećanja i zaborava”. U uvodnom dijelu panela uvodničari Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen-područja Jasenovac i Aneta Vladimirov iz Srpskog narodnog vijeća,  a ujedno i članica Savjeta spomen-područja Jasenovac, predstavili su situaciju Spomen područja Jasenovac i potrebu osnaživanja jedine institucije u Hrvatskoj koja se sustavno brine o nasljeđu Drugog svjetskog rata. Thomas Porena,  istraživač organizacije Topografia per la storia predstavio je biografiju Brune Pristera, preživjelog zatočenika koji je u razdoblju holokausta bio interniran u nekoliko logora. Raspravu je moderirala Vesna Teršelič voditeljica Documente.

Drugi dio panela posvećen unaprjeđenju suradnje između spomen područja, obrazovnih institucija i muzeja će biti održan 27. rujna 2022.

 Panel je dio projekta „Between memory and oblivion: WWII places of memory”, koji je razvila Documenta u suradnji s partnerima: MMH Dachau i Sveučilište u Regensburgu (Njemačka), Associazione 4704 i Topografia per la storia (Italija), Zavod APIS i Socialna Akademija (Slovenija), kako bi potaknuli raspravu o sjećanjima na Drugi svjetski rat (bivši koncentracijski logori, prisilni rad, stratišta, zatvori, otpor…) i strategijama suprotstavljanja zaboravu ovih mjesta, kao i priča žrtava i preživjelih, s kojima se često suočavamo.

Snimka je dostupna na poveznici: https://youtu.be/IMJxcRS8zmg