hr | en

U petak 09. studenoga 2012. godine u Novinarskom domu u Zagrebu održana je konferencija Civilne žrtve rata u Hrvatskoj – Pravo na pravni lijek i reparaciju za žrtve kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom povodom predstavljanja istoimenog istraživanja i nastavka rasprave o pravdi za žrtve ratnih zločina. O važnosti obeštećenja civilnih žrtava govorili su Vesna Teršelič i Ivo Josipović. Predsjednik Republike nazvao je naplatu parničnih troškova “trećom razinom viktimizacije žrtava’ te upozorio da sustav obeštećenja žrtava nije i ne smije biti financijsko pitanje. Osim toga, upozorio je da su civilne žrtve rata među najugroženijim skupinama društva te da zaslužuju poštovanje društva.

U raspravi o pravima i potrebama civilnih stradalnika sudjelovali su Milena Horvat iz Ministarstva branitelja, Nada Bodiroga iz Udruženja SUZA, Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje, Jovica Brkić iz udruge Pravda, Marijana Senjak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Nurija Sefić iz Hrvatske udruge stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda Pučkog pravobranitelja Republike Hrvatske, Savjeta za razvoj civilnoga društva, UNDP-a, lokalnih povjerenstava, Vijeća Predsjednika za socijalnu pravdu, Hrvatskog centra za razminiranje, organizacija civilnoga društva iz Hrvatske, BiH i Srbije, odvjetnici koji zastupaju žrtve u postupcima za naknade štete i mediji.

Na konferenciji su predstavljeni istraživački izvještaj Civilne žrtve rata u Hrvatskoj – Pravo na pravni lijek i reparaciju i medijska kampanja Žrtve su predugo čekale.