hr

U povodu 79. godišnjice oslobođenja logoraša fašističkog koncentracijskog logora Kampor na Rabu, u subotu 10. rujna 2022. održana je komemoracija u organizaciji Logoraškog odbora Rab Gonars Zveze ZZB NOB Slovenije i grada Raba. Sudjelovali su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Udruge antifašista Raba i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Logor Kampor osnovali su talijanski fašisti u srpnju 1942., a u njega su internirali oko 16.000 žena, djece i muškaraca, Slovenaca, Hrvata i Židova. Logoraši su umirali u neljudskim uvjetima od gladi, žeđi i bolesti. Do danas nije utvrđen točan broj smrtnih slučajeva u logoru ili raznim bolnica  ma povezanih s njim. Herman Janež, izravni svjedok koji je bio zatvoren sa svojom obitelji prvo u Kamporu, a zatim u Gonarsu dok je bio dijete, istraživao je logore i uspio napraviti popis imena 1.477 preminulih.

Samo s čabarskog područja odvedeno je više od 4.000 ljudi. Okupljenima se potresnim svjedočanstvom obratio i nekadašnji logoraš Slavko Malnar, koji je nakon paljenja sela Ravnice iz čabarskog kraja na Rab doveden kao dječak, skupa s članovima obitelji. Njegov govor prenosimo u cijelosti.