hr

U subotu 9. rujna 2023. održana je komemoracija u povodu 80. godišnjice oslobođenja fašističkog koncentracijskog logora Kampor na Rabu, u organizaciji Logoraškog odbora Rab Gonars Zveze ZZB NOB Slovenije i grada Raba. Povodom velike obljetnice na Spomen groblju Kampor okupilo se oko 1.000 poštovatelja iz Slovenije i Hrvatske. Okupljenima su se obratili Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, uputivši snažne poruke o obavezi pamćenja stradanja interniraca i nastavku međunarodne suradnje. Pozdravili su obnovu spomen kompleksa, za koju sredstva zajednički izdvajaju Hrvatska i Slovenija.

Logor Kampor osnovali su talijanski fašisti u srpnju 1942., a u njega su internirali oko 16.000 žena, djece i muškaraca, Slovenaca, Hrvata i Židova. Logoraši su umirali u neljudskim uvjetima od gladi, žeđi i bolesti. Do danas nije utvrđen točan broj smrtnih slučajeva u logoru ili raznim bolnicama povezanih s njim. Komemoraciji su nazočili i nekadašnji internirci Herman Janež i Slavko Malnar, izravni svjedoci koji su bili zatvoren sa svojom obitelji prvo u Kamporu, a zatim u Gonarsu dok su bili djeca. Herman Janež veliki je dio svog života posvetio istraživanju rapskog logora i uspio napraviti popis imena 1.477 preminulih. Samo s čabarskog područja odvedeno je više od 4.000 ljudi. U čast preminulih 480 interniraca iz čabarskog kraja, čiji su posmrtni ostaci ostali na Rabu, njihova imena  prikupio je Slavko Malnar. Na žalost organizatori ovaj put nisu predvidjeli obraćanja preživjelih interniraca.

Govorili su i  predsjednik Zveze ZZB NOB Slovenije Marijan Križman, predsjednik SABA RH Franjo Habulin i predsjednik ANPI-ja Gianfranco Pagliarulo. Sudjelovali su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Udruge antifašista Raba i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću